Köpa på botten sälja på toppen - en fruktansvärt dålig idé

I diagrammet till höger. Den ultimata drömmen.
Att köpa på botten och sälja på toppen. Sedan gå över till grannen och berätta. Tack för kaffet! Denna strategi är det inget större fel på, förutom att den i princip är omöjlgt att uppnå.

Den som köper aktier vill självklart att dessa skall stiga i värde. För att man skall ha en så hög sannolikhet som möjligt för att detta skall ske, så måste trenden vara i samma riktning. Det vill säga upp. Den fråga vi skall ställa oss när vi köper en aktie på "botten". Är trenden då uppåt eller nedåt?

I diagrammet ovan till höger kan vi se den perfekta aktieaffären. Åtminstone i teorin.


I diagrammet till höger kan vi se regalskeppet Vasa. Sveriges flaggskepp, Telefonaktiebolaget Lars Magnus Ericssson (nu endast ERICSSON). Då aktien föll ned till 305 kr kunde man absolut fantisera om en möjlig "botten". Det finns dock av förklarliga skäl här anledning att återvända till frågan om trendens riktning. Är den upp eller ned?

Vad stängde aktien på idag?

Oavsett om man köpte Ericsson på 500, 400, 300 eller 200 kr så kommer man få vänta några år tills aktien når break-even. Att köpa aktier när trenden är ned är helt enkelt inte en vinnande strategi. Med få undantag. För att vi skall kunna deinfiera trenden som "upp" måste därför en aktie stiga under en tid. Ett köp "då" kommer ålunda inte längre att vara på "botten". Priset har nu blivi dyrare. En bättre tumregel är därför: köp dyrare - sälj ännu dyrare

Ett köp när en aktiekurs är "dyrare" ökar sannolikheten för att trenden är upp.

Etiketter: trading tekniskanalys

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln