Så undviker du att sälja dina aktier för tidigt i uppgångsfas

Vi har alla varit med om detta. En aktie vi som har bevakat under en längre tid, bryter äntligen upp genom sitt motstånd. Med skräckblandat förtjusning matar vi in vår köporder. "At market!", vi köper på säljkurs. 

Aktien avancerar vidare uppåt enligt plan, men så plötsligt tappar uppgången fart. Inte nu igen! Nya säljordrar kommer in på marknaden och aktien fortsätter sin negativa rekyl. Fortfarande några kronor i vinst.

Vi tänker: "...Äh! Lika bra att sälja innan kursen faller ned och det blir förlust igen."

Vi säljer våra aktier med någon procents vinst. Några dagar senare rusar aktien vidare uppåt på något mirakulöst vis. Varifrån kom alla dessa köpare nu då?

Vi grämer oss: "...att jag inte begrep att detta bara var en tillfällig rekyl."

Orsaken till detta klassiska trading-dilemma beror sannolikt på vår rädsla för att marknaden skall ta ifrån oss vår vinst. Hur vi än gör tycks det alltid bli fel. På ett magiskt vis. Magi? Kan det verkligen vara möjligt?
När vi säljer "tidigt", då rusar aktien uppåt, men när vi i stället behåller våra aktier, ja då fallerar aktien totalt och vi får en förlust på depån. Hur skall vi undvika detta?

En lösning på dilemma är den så kallade "partiella vinsthemtagningen".

Detta innebär att vi säljer aktier då vi har en vinst, men bara en mindre del. Denna strategi innebär att man redan efter 1,5-2,5 procents vinst säljer av en tredjedel eller någon annan typ av storlek som 25 % eller 50 %. Detta samtidigt som man flyttar upp stop-loss nivån för hela kalaset till "inköpskursen". Innebörden blir i praktiken att man har förvandlat sin position till en i princip "garanterad" vinst (om inte aktien öppnar långt under stop-loss nivån), till priset av att man avstår från en något större vinst om det skulle bli "Jack-Pot".

Men om det blir Jack-Pot och aktien stiger +20 %. Gör det då något om vi endast har 70 % av den ursprungliga inköpsvolymen kvar? Om köparna i stället kroknar och aktien vänder ned säljer man de kvarvarande aktierna på inköpskursen, och man har då en liten vinst på den tredjedel som man sålde efter 1,5–2,5 %. Resten åkte som sagt var ut på break-even.

Används bäst: För den försiktige swing-tradern som vill lätt blir stressad både när en aktie stiger och faller. Används med fördel i aktier som förväntas stiga under mer ryckiga förhållanden än vanligt. 

Viktigaste fördel: Om aktien bara stiger lite grann (1,5–2,5 %), bara så att man får sälja den "första" tredjedelen, då har man nästan en garanterad vinst-position.

Nackdel: Eftersom man flyttar upp stop-lossen efter att man sålt av en tredjedel, så finns risken att aktien gör en snabb liten rekyl ända ned tillbaka till utbrottspunkten, som också är stop-loss nivån och då åker man ur positionen.

Att man sålt en tredjedel och går miste om lite vinst om det blir mega-rally är endast en mindre nackdel.
Någonting måste man försaka för att förändra sin riskprofil så att positionen "nästan" blir riskfri.
 

Etiketter: riskhantering trading

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln