13 juli/ Dagens börs: OMX upp +1,5 % efter Greklands urusla deal

OMX 10-min diagram (källa: Infront) OMX 10-min diagram (källa: Infront)

OMX inledde dagen i positiv anda efter att Eurogruppen lyckats skrämma Tsipras till en uppgörelse. Efter att han spelat bort sig själv. Dagens första tick hamnade på 1601,14 och köparna var pigga direkt från start.

Eurogruppen meddelar att man "kommit överens" med Tsipras och hans Grekland. Frågan är förstås exakt "vad" man har kommit överens om. Och innebörden av det.

Någon skuldavskrivning var inte aktuell. Däremot skulle en "fond" upprättas om 50 miljarder euro. Pengar som skall gå till återbetalning av skulden (37,5 miljarder) och tillväxtinitiativ (12,5 miljarder). Dessa 50 miljader verka komma från Grekland själv. Pengarna som skall komma från privatiseringar av Grekiska tillgångar. Detta i utbyte av nya lån? 

Detta erbjudande är betydligt sämre än vad som erbjöds Grekland under den förra förvirrade veckan.  Detta var rent ut sagt en urusel deal. Herr Sirap uppnådde egentligen ingenting framåt.

Frågorna är förstås många:

-Varför avgift Greklands finansminister Varoufakis?
-Varför gick Tsipras emot sin egen folkomröstning och slöt ett sämre avtal än det som låg på "bid" (köpskurs, dvs på bordet) innan folkomröstningen.
-Var tog diskussion vägen om moms och pensionsreformerna?

Obegripligt. Om 50 miljarder var lösningen på Greklandsproblem hade nog dessa förhandlingar knappast varit nödvändiga.

 

OMX dagsdiagram (källa: Infront) OMX dagsdiagram (källa: Infront)

Denna "överenskommelse" är snarare mer ett sätt för samtliga politiker att "rulla problemet framåt".

Därför att några problem har man inte löst, vare sig ECB & Company eller Grekland. Och framför allt inte för Herr Sirap, vars popularitet nu kommer att få sig en rejäl törn.

Men vem bryr sig om Grekland? Ja inte Stockholmsbörsen. Inte ur det längre perspektivet i alla fall. OMX handlas på samma nivå som för ett knappt halvår sedan (se diagrammet direkt tillhöger).

OMX avancerade upp +1,5 % för en stängning nära dagshögsta och 1614,42.


 

Etiketter: grekland dagensbörs

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln