14 juli/ Mer skägg fast i brevlådan: KPI -0,4 %

Mörkröd linje: KPI, Streckad mörkröd linje RB:s (önske) prognos. Källa: riksbank.se Mörkröd linje: KPI, Streckad mörkröd linje RB:s (önske) prognos. Källa: riksbank.se

Peter Pan reste till sitt Neverland och fantasins rike. Frågan är förstås om Herr Ingves är halvvägs på väg dit? På svenska riksbankens hemsidan kan vi fortfarade se denna "önskedröm", ett KPI över +2,0 %. Dessutom redon inom ett år! 
I diagrammet till höger kan vi se stolligheten.

Mörkröd linje: KPI
Streckad mörkröd linje: Riksbankens prognos

Visst har riksbanken sänkt sin räntebana, men om man skall genomföra sin "självuppfyllande profetia" och föra upp inflationen till +2,0 % så får man sätta fart. Och att sänka ränta djupare under vattenytan, på negativt territorium, är knappast rätt sätt. 

Åtminstone inte om man frågar ECB eller FED, som båda stoppat sina "räntesänkaraktiviter" på 0 % eller precis däröver. Men kanske förstår svenska riksbanken något som nobelpristagarna i USA (som är rådgivare åt FED) inte förstår. 

Då återstår sålunda "mer obligationsköp" (för att hålla ned de långa räntorna, med förhoppningen om att detta i slutändan skall skapa mer jobb och pengar för konsumtion), samt på sikt en oundviklig valutaintervention (trycka kronor och sälja på marknaden, för att sänka värdet på kronan för att driva på inflationen). 

Riksbanken vill inte acceptera att sannolikheten för att nästa inflationssiffra skall vara högre än de senaste mätningarna inte är över 50 % utan nya åtgärder. Eller med andra ord, det mest troliga är att inflationen är den samma i morgon, och i övermorgon, och morgonen därpå osv (utan nya åtgärder). Därför har man avvaktat alltför länge med kraftfulla åtgärder, och en "vi väntar och ser" attityd.

Nu går detta inte längre. Herr Ingves sitter nu med ännu mer skägg i brevlådan. Stackars Herr Ingves. Det är inte hans fel att all "disponibel inkomst" som våra pengar så fint heter innan de lämnar vårt VISA-kort, går till konsumtion av IT/SURF/DATA/MOBIL/DATORER. Produkter som alla faller i pris varje år (leder alltså inte till inflation) Och så resan till Spanien (då besparingarna hamnar utomlands). 

Tips: Så länge vi fortsätter att spara våra pengar för att sedan köpa resor till Spanien, och där vilandes i en solstol fortsätta med att mobilsurfa och läsa tasajtens blogginlägg, så kan vi finansiera detta med lägre bolånekostnader, stigande börs och borätt, tack vare låga räntor.

Riksbanken meddelar nya åtgärder inom kort ! Halleluja !

 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln