7 aug/ Dagens börs: Räntehöjningen i USA är på väg men dröjer lite till! 

OMX-INDEX 10 MIN (källa: Infront) OMX-INDEX 10 MIN (källa: Infront)

Veckan avslutades med en nätt nedgång om -0,57%. Fredagen handlade till stor del om hur sysselsättningen i USA utvecklats under den senaste månaden. OMX befann sig dock redan på 1618 och någon större reaktion fick vi initialt inte se på beskedet kl 14:30. Arbetslösheten kom in 5,3 % precis på estimatet, och sysselsättningen steg något mindre än väntat.

Mot slutet av dagen ökade säljtrycket då många ville minska sin risk över natten för att slippa en eventuell överreaktion i New York. OMX föll fritt den sistan halvtimman men dock under kontrollerade former, och index stängde på dagslägsta 1612,28. 40 aktier steg och 88 föll. Detta gav ett advanced/decline om modesta -44 (värden över -50 skall sällan anses som någon genuin baisse).

 

Fed har sedan länge stängt av sin sedelpress och ekonomin utvecklas nu helt enligt centralbankens önskemål. Arbetslösheten söker sig stadigt nedåt sedan toppnivån kring 10 % (se diagrammet direkt till höger).

Detta framför allt med hjälp av Feds "tillgångsköp" av bostadsobligationer. Något man så fint kallar för QE eller Quantitative Ease, som egentligen inte är något annat än att låta sedelpressen stå på dygnet runt. Detta samtidigt som man även sänkt ned räntan till 0 %. Under 0 % har Fed av förklarliga skäl inte velat gå. 

Detta till skillnad från Stefan Ingves som lever i sin låtsasvärld, där man låter inflationen falla ned under 0 % och bli till deflation. Ett låtsasvärld där man sänker räntan under 0 %.

Om inte USA får fart på inflationen trots en halverad arbetslöshet, så kommer inte Sverige få det heller. Fed vilar på hanen och marknaden väntar sig så klart en räntehöjning (i september). Frågan är förstås varför Fed skulle gå händelserna i förväg och höja räntan innan några tydligare indikationer syns i inflationen. Fed vill förstås inte riskera att begå "självmål" (om de höjer räntan för tidigt och inflationen återigen börjar falla ned, och så får de sänka räntan igen), och därför får vi vänta en liten stund till innan någon höjning blir av. 

GULD (Källa: Infront) GULD (Källa: Infront)

Detta resonemang stärks möjligen om vi tar ett titt på guldpriset som krackelerat och nu handlas svagt under 1100-nivån. Här syns ingen rädsla för någon stigande inflation. Guldet handlas som bekant som en indikator för rädslan för inflation. Men dock inte som en indikator för marknadsrisk och andra risker ute i världen.

FING B fortsatte vidare upp +5,78 % (källa: Infront) FING B fortsatte vidare upp +5,78 % (källa: Infront)

Fingerprint Cards som precis noterat nya all-time-high fortsatte vidare uppåt idag +5,78 %, trots ett fallande Nasdaq. Som vi nämnde igår så är tumregeln en fortsatt uppgång om +20 % (inget tidsperspektiv), då en aktie noterar ett nytt all-time-high. Detta skulle ge en målkurs kring 153 kr för FING B. Den som går lång i denna aktie låser självklart in vinster på vägen upp. 

För dig som vill få information om i vilka aktier köparna är på plats i samt vilka aktier som fallit ned genom farliga stödnivåer, kan vi rekommendera tasajtens tekniska analysbrev. Här får du tydliga och träffsäkra aktie- och index-analyser flera gånger om dagen. Analyser som endast tar någon minut att läsa.
Klicka här för att läsa mer.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln