10 aug/ Dagens börs: Glädje i Sandvik efter rykte om ny VD

OMX 5 MIN (Källa: Infront) OMX 5 MIN (Källa: Infront)

Måndagen bjöd på en solid uppgång efter en initial sell-off efter att industriproduktionen visat sig vara lite svagare än förväntat (kom in +1,2 % mot väntade +1,6 %). Efter att säljordrarna vräkts ut på marknaden och OMX nådde 1608 kom plötsligt köpare in som såg detta som ytterligare ett argument för att svenska riksbanken behöver agera. 

OMX fortsatte stark hela dagens och OMX stängde på dagshögsta och ett sista tick på 1636,54. 100 aktier steg och 28 aktier föll. Detta gav ett advanced/decline om  +72. Alla värden över +70 anses som solida.

 

SAND 5 minuter (Källa: Infront) SAND 5 minuter (Källa: Infront)

Börsen stoppade handeln i SAND efter att TV4 rapporterat att Olof Faxander är på väg bort från sin VD-post. Aktien rusade innan börsen hann stoppa handeln. Något besked eller handel fick marknaden inte se mer denna dag.

Detta visar egentligen bara att läget inte är tipp-topp uppe på högre nivå. För det första är det illa att denna information läcker ut. För det andra är det dåligt att bolaget inte kan ge besked i en så pass känslig fråga redan samma dag. Händelsen inträffade trots allt under tidig förmiddag. De alternativ som bjuds är trots allt inte överdrivet komplicerade?
1) VD:n skall avgå
2) VD:n skall inte avgå
3) Det diskuteras om VD skall avgå, men inget beslut finns.

I samtliga fallen borde företaget kunna meddela hur bolaget står. Sandviks högsta ledning måste börja tänka mer på alla daytraders som vill profitera i den ökade volatiliteten, och inte bara tänka på sig själva.

Skämt åsido, frågan är förstås om detta "hemlighetsmakeri" gör saken bättre eller sämre, ur ett "investerarperspektiv".  Att inte ge besked är förstås svagt, och detta visar bara hur lite man egetligen bryr sig om IR (investor relations, kontakt med investerare och aktiemarknad). Inte undra på att VD får gå. Inte undra på att aktien stiger på beskeded (ryktet/informationen från TV4). Man brukar säga att "allt" hänger ihop. Enligt di.se har Sandviks aktie fallit från 120 kr ned till 90 kr under Olof Faxanders tid som VD för Sandvik.

Bolaget bekräftar i skrivandets stund att Sandvik kommer få en ny VD den 1 nov 2015. Det blir finska Wärtsilä:s nuvarande VD Björn Rosengren (vars aktie stigit 111% under Rosengrens period som VD för bolaget).

 

Etiketter: dagensbörs

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln