13 aug/ Dagens börs: Därför faller inte den amerikanska börsen på Kinas devalveringar!

Dagens börs. OMX steg +1,21 %. OMX 5 min (Källa: Infront) Dagens börs. OMX steg +1,21 %. OMX 5 min (Källa: Infront)

Skrivet av: Per Stolt, tasajten.se

Kina devalverar igen.
Denna gång -1,1 % mot den amerikanska dollarn. Den amerikanska börsen svarar med ännu en gäspning.  SP500 gäspade till med +0,1 % igår och +0,3 % idag. Ingen baisse här inte!

Varför faller då inte börsen i USA?

För det första gynnar devalveringen den kinesiska börsen och om det blir stabilitet på den kinesiska aktiemarknaden (och en krasch förhindras) så bidrar det till en stabilare börs för alla.

För det andra så är devalveringen minimal.

För det tredje så stärker denna devalvering den amerikanska valutan, och detta minskar sannolikheten för en amerikansk räntehöjning (i september). När allt kommer omkring vill förstås USA att världens alla beställningar av varor hamnar i USA och inte i ett "billigare" Kina. Därför kommer Fed att avvakta med räntehöjningen lite längre än vad marknaden tror. Svårigheten för alla centralbanker runt om i världen är förstås inte att räkna ut att en svagare valutakurs gynnar exporten (vad hände i Sverige november 1992 då kronan släpptes fri och föll i värde dramatiskt, starten på 8 års börsuppgång), utan att agera därefter utan att de övriga länderna "tar illa upp".

Varför skulle annars Kina helt plötsligt devalvera, och då i små steg, i stället för i ett "större värde" på en gång. jo, svar: För att smyga in valutaförsvagningen på finansmarknaden. För att försöka minska uppmärksamheten. Detta var så mycket Kina "vågade" devalvera denna gång. Dessutom så är outurstalet i Kina 4, och därmed får vi inte se någon fjärde devalvering. Nu väntar en liten acklimatiseringsperiod (inga fler devalveringar på ett tag), men räkna med ytterligare Kinesiska devalveringar längre fram!  Då börjar man om och räknar på 1 igen (första). Då blir det inte otur.

Svagare kinesisk valuta = billigare Kinesiska varor = Kinesiska företag får sälja mer varor

Om nu en kinesisk devalvering skulle vara så negativ för aktiemarknaden, då skulle OMX ha fallit idag eftersom Kina devalverade igen. Nu steg i stället börsen kraftigt. Media lyckades igen. Att göra en kinesisk anka av en fjäder.

OMX inledde dagen med ett första tick på 1597,39, därefter tog den trendlösa marknaden över igen. Att svenskt KPI kom starkare än väntat (-0,1 % mot väntade -0,3%) fick inte säljarna att vakna till igen. Troligtvis för att själva värdet (KPI) fortfarande var på den negativa sidan och visade "deflation" (trycket kvar på Herr Ingves att agera)

Starkare KPI än väntat = lägre sannolikhet för att Herr Ingves får arslet ur vagnen och drämmer till med nya obligationsköp. 
 

OMX dagsdiagram visar snart 6 års uppgång (Källa: Infront) OMX dagsdiagram visar snart 6 års uppgång (Källa: Infront)

Herr Ingves leker förstås med elden, då han inte agerar (ökar inköpen av obligationer, valuta  intervenering på sikt) trots att  KPI befinner sig kring deflationsgränsen. 

Den svenska börsuppgången har nu pågått snart i 6 år, och ur ett historiskt perspektiv är detta mer än en godkänd längd på en "positiv konjunktursväng" (se OMX-diagrammet direkt till höger).

Herr Ingves skägg sitter redan fast i brevlådan. Om 
konjunkturen vänder ned och investeringarna faller och aktiemarknaden likaså, då lär vi få se ett svenskt KPI betydligt lägre än -0,4 %. Hur går det då med Herr Ingves skägg? 


 

Etiketter: dagensbörs

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln