17 aug/ Dagens börs: Fingerprint Cards in i OMX skulle ge bolaget ytterligare uppgång!

OMX-INDEX 5 MIN (Källa: Infront) OMX-INDEX 5 MIN (Källa: Infront)

Skrivet av: Per Stolt, tasajten.se

OMX inledde dagen med förhoppning om en stark uppgångsdag. Detta efter att Stefan Persson:s pöjk visade att han skött sitt familjeföretag med bravur (även denna månad). Men så har pappa också lämnat över bolaget
"i tid" (läs innan pappa blir för gaggig för att hjälpa sin pöjk).

OMX öppnade dagen med ett första tick på 1598,69. De aktörer som hamnat snett över helgen fick stänga sina positioner direkt på öppningen och OMX trallade upp till 1603,68 redan under den första 5-minuters perioden.

Det fanns dock genuina säljare i marknaden och OMX föll tillbaka ned mot oförändrade nivåer. Vi fick även se OMX testa 1580-nivån, men här fanns köpare och OMX rekylerade upp för en stängning på 1592,81.
62 aktier steg och 60 aktier föll. Detta gav ett adv/dec på +2 medan OMX stängde +0,38 %.
 

Det spekuleras just nu om huruvida Fingerprint Cards kan ta en plats i OMX-index.

I en mycket intressant artikel, skriven idag av David DjuphammarNyhetsbyrån Direkt, diskuteras just detta ämne. Under perioden 1 juni - 30 nov skall de aktier som omsatts mest ingå i OMX-index.

Det finns tydligen även en regel som säger att en nykomling måste befinna sig bland de 15 mest omsatta under en 6 mån-period.

Fingerprint Cards aktie tycks idag uppfylla dessa kriterier med råge.

 

I dagens omsättningsliga kan vi se att Fingerprints placerade sig på 2:a plats med en omsättning på 916 mkr. Det kan redan nu diskuteras om huruvida fonderna börjat "köpa in sig" i aktien, då en ingång i OMX-index absolut skulle tvinga många och stora fonder att bli "tvungna" att ta in aktien i sina portföljer. Bolaget värderas i dag till knappt 13 miljarder.

Detta leder så klart tankarna till it-kraschen och dot.com haussen kring milleniumskiftet år 2000, då exempelvis Framtidsfabriken värderades till 40 miljarder utan att lyckas tjäna en enda vinstkrona. Såväl ICON medialab som Framtidsfabriken med Jonas Birgersson a.k.a "Bredbands-Jesus", ingick i OMX-index på toppen år 2000. Båda bolagen åkte senare ur vid halvårsskiftet 2001. En händelse som inledde resan ned mot default. 

Ericsson var inte mycket sämre med en värdering på toppen till bisarra 1800 miljarder kronor. Något som kan jämföras med dagens mer humana värdering om 269 miljarder. 

Etiketter: dagensbörs

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln