27 aug/ Dagens Börs: Hur skall det gå för Herr Ingves skägg nästa torsdag?

OMX-INDEX 5 MIN, Diagram källa: Infront OMX-INDEX 5 MIN, Diagram källa: Infront

Skrivet av: Per Stolt

Torsdagen inledde med stigande kurserna efter vansinnes-haussen i USA igår.
Dagens första tick hamnade på 1494,49 och efter att OMX avancerat upp till 1500 så var det roliga slut. OMX fortsatte därefter sidlänges resten av dagen, för att stänga på 1502,86 under kontrollerade former.

OMX är nu ned -6,98 % i augusti och +2,62 % för helåret.

123 aktier steg och 9 föll, vilket gav ett adv/dec om +114. Sannolikheten har därmed ökat för en rekyl av något slag.

 

Diagram källa: riksbank.se Diagram källa: riksbank.se

Den 3 september (nästa torsdag) är det åter igen dags att titta till Herr Riksbanks-chefens skägg, som fortfarande sitter fast i brevlådan. Visst diskuteras det livligt om huruvida det skall bli någon räntesänkning vid detta möte. Men varför trots logiken? Om vi inte fick se någon åtgärd då KPI låg på -0,4 % lär vi knappast få se någon åtgärd nu när KPI befinner sig på -0,1 %.

KPI = -0,1 %
KPIF = +1,0 % (boräntan exkluderad)


Riksbanken vill hellre fokusera på KPIF-måttet det vill säga KPI med fast boränta, det vill säga boräntan exkluderad. Detta hjälper dock föga. I Riksbankens egna diagram över KPIF, samt deras prognos (mörkröd ------- streckad linje) framgår att KPIF skall nå +2,0 % redan januari 2016. Tillåt mig att tvivla. 
 

Diagram källa: Infront Diagram källa: Infront

Nåväl, låt oss för Herr Ingves skäggs skull, hoppas att inte konjunkturen vänder ned och börserna fortsätter att rekylera ned/ kylas av, med minskad konsumtions till följd.

Men Herr Ingves bryr sig inte om börsen. Däremot de höga bopriserna. De är ett jätteproblem, tydligen. Förstå-sig-påarna försöker hitta på både det ena och det andra, i försök att pressa tillbaka bopriserna, när själva problemet egentligen är tämligen enkelt att förklara och lösas.

Efterfrågan är helt enkelt större än utbudet.

Och detta är ingen rymdforskning heller. Utbudet är ytterst begränsat då hela stan är *k-märkt (*kultur-märkt, och här råder förbud om att ens röra en glödlampehållare inne på den 135 år gamla toaletten), och därmed kan inte staden växa på höjden.

Vilken tur att dessa "kulturmänniskor" inte levde 1000 år före kristus, då hade vi fortfarande bott i hyddor.
Rör inte mitt halmtak! Det är k-märkt för sjutton gubbar. Va tänker man bygga ett 5 vånings hus? -Wooot? Gud förbjude!

De höga skatterna vid försäljning av bostad är också ett avgörande problem. Vem vågar idag sälja sin bostad för att köpa en ny, och realisera en oroväckande stor vinst, som det skall skattas för. En transaktion som skulle sätta den som vill sälja sin bostad i en omöjlig situation, ur risksynpunkt. Om marknaden därefter faller finns så klar risken att man hamna på minus på balanskontot. Visst kan man skjuta upp denna beskattning, men då får man betala skatt på detta belopp. Halleluja. Vem kan nu köpa en större bostad och dessutom bli tvungen att lägga till denna extra räntekostnad? Och vad händer om räntan stiger till 5 %? Game over.
Självklart kan ingen sälja eller flytta, eller byta ort. Aha - utbudet är borta!

Därtill har vi netto +30.000 nya lyckosökare som kommer in i Stockholms stad som alla måste söka och köpa bostad. Hur var det nu med lagen om utbud och efterfrågan?

Det diskuteras även på gator och torg om invandring, och flyktingmottagning. Om detta tycker tasajten ingenting, detta är ingen politisk skrift. Alla dessa människor måste dock bo någonstans, och även om de inte har några pengar så har staten! Och de är den som skall ordna bostäder åt dessa mindre lyckligt lottade människor. Bostäder sugs upp och priserna stiger. Inget konstigt.

Därmed har vi en enorm ökad efterfråga på bostäder just nu.

Bopriserna skenar. Fattas bara annat! Att hitta på regler som amorteringskrav, eller borttagning av ränteavdraget, i ett försök att stoppa prisuppgången, är som att försöka smörja in ett allergiskt eksem med nivea-salva, i stället för att sluta äta apelsin som man är allergisk mot - att försöka ge sig på symptomet, i stället för orsaken. Men vem bryr sig? Ja inte Sveriges politiker i alla fall. Sverige behöver helt enkelt fler bostäder.

För alla mäklarfirmor är detta dock ljuva tongångar! Och för alla som handlar aktier som behöver rörelser och likviditet på marknaden.

Högre bopriser > Större möjlighet att låna pengar och handla aktier för!!!

Hurra för staten. Hurra för alla politiker som inte bryr sig. Hurra för systemet? Eller...?


 

Etiketter: dagensbörs

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln