31 aug/ Dagens börs: Hur länge tänker köparna och säljarna ducka? -0,57 %

Såväl köpare som säljare duckar, och OMX rör sig sidlänges (Diagram källa: Infront) Såväl köpare som säljare duckar, och OMX rör sig sidlänges (Diagram källa: Infront)

Skrivet av: Per Stolt, tasajten.se

Vem ville gå hem med en position i fredags, med risken att få -50 punkter rakt i trynet direkt på öppningen. Väldigt få förstås. Marknaden duckar och börsen gick redan i fredags in i en avvaktande fas, som spillde över på måndagens handel. OMX öppnade under lugna förhållanden ned till 1502,83.

Massmedia försökte som vanligt att hitta en förklaring till nedstället direkt på öppningen, och det bästa man kom upp med var att nedgången berodde på Kina, och den kinesiska centralbanken som ansågs ha meddelat att man inte skulle fortsätta att stödköpa kinesiska "bluechip" aktier (stora aktier, ett uttryck som kommer från pokervärlden, där de dyraste markerna en gång i tiden var blå). Som vanligt hade denna massmediala tolkning ingen bäring alls. OMX fortsatte lugnt sidlänges hela dagen och OMX stängde på 1501,07. Under måndagen steg 72 aktier och 58 föll. Detta gav ett advanced/declined om +14. Ett värde som vittnar om viss positiv underton trots allt.

Fokus denna vecka för Stockholmsbörsen ligger förstås på Riksbankens räntebesked nu på torsdag,
den 3 september. Sannolikheten att Ingves behåller räntan oförändrad är 100,00 %. Ville man inte
vidta någon åtgärd då KPI kom in -0,4 %, finns väl knappast någon orsak att agera då nästa mätning
visade -0,1 %? Eller? Svenska Riksbanken dock hittat på dummare saker. Som till exempelvis att höja räntan till 500 % 1992. Underbart.

Etiketter: dagensbörs

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln