3 sept/ Dagens börs: Herr Ingves och trendanalysen - så tar man analysen till sin spets, om man är lång!

Short-covering-rally idag på stockholmsbörsen, alla som spekulerat i nedgång fick köpa tillbaka sina korta positioner och detta eldade på uppgången (diagram källa: Infront) Short-covering-rally idag på stockholmsbörsen, alla som spekulerat i nedgång fick köpa tillbaka sina korta positioner och detta eldade på uppgången (diagram källa: Infront)

Skrivet av: Per Stolt, tasajten.se

OMX hade signalerat redan i början av veckan om att säljarna hade tappat kontrollen över marknaden ur det kortare perspektivet. Ur det längre, serverades en kil-formation som förutspår ett utbrott uppåt.

Det var upplagt för uppgång. OMX öppnade upp till 1487,90 och efter en mindre rekyl började uppgången ta fart. OMX steg oavbrutet upp till nästa zongräns/motstånd 1507 (gamla stödet/motståndet), och därmed nådde OMX tasajtens målkurs denna gång. OMX föll tillbaka ned till 1500-nivån för en stängning. 118 aktier steg och 14 föll, vilket gav ett advanced/declined om +104. 

Är trenden upp eller ned? Diagram källa: riksbanken.se Är trenden upp eller ned? Diagram källa: riksbanken.se

Herr Ingves skägg då? Ja det sitter fortfarande fast i brevlådan. Varken KPI eller KPIF befinner sig vid Riksbankens mål +2,0 %. KPI befinner sig på -0,1 % och KPIF kring +1,0 %.

Herr Ingves laborerar med tidsperspektivet och betonade idag att inflationen befinner sig i stigande trend och att vi nu ser ett trendbrott. I diagrammet till höger kan vi med fylld mörkröd linje se KPIF (inflationen exklusive boräntan), vars lutning på trenden kan diskuteras. Om detta var en aktie skulle Du vilja påstå att trenden är upp? Upp till var och en. Herr Ingves passade dock på att justera ned räntebanan (streckade linjen), vilket gick stick i stäv med hand första uttalande. Varför sänka räntebanan om allt går enligt plan? Svar: Därför att Herr Ingves mycket väl vet vad som händer om nästa inflationsmätning från SCB hamnar ett enda litet tick nedåt, då kommer den redan negativa trenden att bli "omöjlig" att ducka för. Testa själv sätt in +0,6 % KPIF i nästa mätning inne i diagrammet.

Allt hänger förstås på om svenska folket kan hålla fingrarna i styr och bara köpa aktier för pengarna fram till nästa sommar, och då köpa en padda till minstingen, och en ny smartphone till mellanbarnet, och sedan surfa iväg till varmare breddgrader (+hålla sig borta från H&M, Clas Ohlson, Åhléns och IKEA).

Det ska börjas i tid! Den som inte lär sig hantera en mobiltelefon idag - är borta i morgon. Vad betydde nu det där hashtag igen?
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln