12 sept/ Dagens börs: Antalet heltidsstudenter sjunker kraftigt - men vem bryr sig?

OMX-INDEX (diagram källs: Infront) OMX-INDEX (diagram källs: Infront)

Fredagen bjöd på en lågvolatil tillställning. OMX öppnade dagen på 1498,36 och det fanns viss optimism i priserna, men marknaden förberedde sig relativt tidigt för en hängmatte-formation. Köparna klarade inte av att köra upp index sista timmarna som brukligt och OMX stängde en 10-punktare ned till 1488. 45 aktier steg och 87 aktier föll. Adv/dec föll -42, och detta indikerar på att nedgången endast var rekylartad, och endast en rörelse emot den rådande kortsiktiga trenden.

Källa: SCB, tabell publicerad av Nyhetsbyrån Direkt Källa: SCB, tabell publicerad av Nyhetsbyrån Direkt

Under fredagen kom siffror på svensk arbetslöshet, som visade på en sjunkande siffra 6,4 % (6,5 % månaden innan). Ett bättre värde på jobben är förstås "sysselsättningen" som talar om hur många som har jobb. +99,000 nya jobb har skapats det senaste året. Om det är bra eller dåligt får någon som kan mer om saken uttala sig om. Att antalet heltidsstuderande har sjunkit -19.000 från 81.000 till 62.000 är däremot inte ett bra tecken. I alla fall om man frågar de som anser att ett lands utveckling är en funktion av antalet studerande. Men vem bryr som om studenter! De föreställer ju bara Sveriges framtid. Det är mycket viktigare för dagens politiker, etablissemanget och alla förstå-sig-påare att diskutera om Sveriges skall tvinga fram en amortering på bolån med några extra procent för att stoppa en "bo-bubbla", i stället för att lösa bostadsproblemet genom att helt enkelt bygga fler bostäder. Va? var det så enkelt?

Nä det vill inte politikerna, då faller ju värdet på deras bostadsrätter!

 

Svenskt KPI just nu på -0,2 % (diagram källa: riksbank.se) Svenskt KPI just nu på -0,2 % (diagram källa: riksbank.se)

Vi kan även konstatera att veckans inflationssiffra inte innebar någon överraskning. SCB rapporterade in denna till -0,2 %. Vice Riksbankschef Cecilia Skingsley underströk, några timmar senare under torsdagen att "inflationstrenden" i den svenska ekonomin stiger, och att stigningen är godartad och att den utvecklas som Riksbanken vill.

I diagrammet till höger kan vi se KPI.
Det är förstås upp till var och en att bedöma om trenden är stigande, eller inte (senaste värde -0,2 %). Och om stigningen är "godartad".

Riksbanken har flyttat fram sin prognos om +2,0 % till sept 2016 (diagram källa: riksbank.se) Riksbanken har flyttat fram sin prognos om +2,0 % till sept 2016 (diagram källa: riksbank.se)

Nåväl. Riksbanken har föruspått en stigande inflation nu under en lång tid. Successivt har man dessutom flyttat fram målet för när +2,0 % (Riksbankens mål) kan uppnås. Tidigare prognosticerade man målet till januari 2016 av någon bisarr orsak, nu har man flyttat fram det till september 2016.

Oavsett vilket, så måste Riksbanken sätta fart om man skall få kurvan att stiga "som man vill"  och stigningen startade redan "igår". Antningen måste Riksbanken agera väldigt snart med nya åtgärder, eller fortsätta att skjuta kurvan framåt ännu mer.

Den mest intressanta frågan man kan ställa just nu är vad som händer om inflationen skulle stiga så kraftigt som Riksbanken vill, låt oss säga upp mot +3,0 %. Kommer Riksbanken då att vara lika restriktiva med sina "åtgärder", men nu med de "åtstramande åtgärderna" (läs räntehöjningar) ?
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln