26 sept/ Därför har sannolikheten för en amerikansk räntehöjning inte stigit! 

Skrivet av: Per Stolt, tasajten.se

Vad är det för likhet på Stefan Ingves och Janet Yellen? 

Svar:
 Båda försöker snacka upp inflationen, men ingen gör något. 

Det paradoxala är att Herr Ingves försöker snacka upp inflationen eller snarare inflationsförväntningarna, genom att hota med nya stimulanser och åtgärder, genom sänkt ränta och ökat penningflöde (trycka nya sedlar och köpa obligationer), medan mrs Yellen försöker snacka upp inflationen genom det motsatta, höjd ränta. Vad gör man inte för att nå sina mål? (fråga Volkswagen!).

Federal Reserves ordförande Janet Yellens senaste uttalande i veckan som gick var att deklarera att räntan kommer att höjas innan nyår. Problemet är bara att alldeles nyss deklarerade den samma att det ekonomiska läget inte var tillräckligt starkt för en sådan åtgärd (räntehöjning). Frågan är förstås vilken information hon har fått tagit del av under dessa få dagar som nu plötsligt ändrar Feds syn på den amerikanska ekonomin. Svar ingen förstås. Alla har sin egen agenda. Fed har sin. Att få upp inflationen till +2,0 %. Men detta är lättare sagt än gjort. Annars hade man förstås gjort det, och fed funds (amerikanska styrräntan) hade då inte sett ut som den klassiska hockeyklubban (se diagrammet ovan).

Slutsatsen är, allt annat lika, att sannolikheten för en amerikansk räntehöjning innan nyår är lika stor som vid senaste mötet dvs 30-45 % chans.

Alla är inte lika inför finanslogikens lagar. Då Fingerprints förre VD pratar positivt om aktiekursen och att börsvärdet kommer bli högre än Ericssons på mycket lång sikt, då kopplas myndigheterna in för utredning. Men, när mrs Yellen pratar om kommande räntebeslut som ännu inte är tagna så lyssnar marknaden och bugar. Likaså då Herr Ingves meddelar att han fortfarande har torrt krut kvar. Frågan är förstås var gränsen för yttrandefrihet och otillbörlig marknadspåverkan går. Som tur är slipper vi vanliga dödliga fundera på det. Vi är bara intresserad av om vi kan tjäna en ankfjärt eller två på SP500 eller OMX på måndag.

+ Jag vill få ett mail nästa gång en nytt intressant blogginlägg publiceras! Klicka här!

+ Jag vill veta mer om tasajtens aktieutbildning ONLINE med 26 utbildningsvideos för såväl nybörjare som blivande expert. Filmer som handlar om aktiemarkanden, teknisk analys, psykologi och riskhantering och trading.

+ Jag vill prova tasajtens tekniska marknadsbrev helt gratis i 2 veckor (gäller endast en gång per person). Klicka här!

Etiketter: fed centralbankerna

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln