28 sept/ Därför kommer Svenska Riksbanken aldrig att ändra inflationsmålet!

Skrivet av : Per Stolt, tasajten.se

Det förs just nu en bisarr diskussion om huruvida svenska Riksbankens inflationsmål om +2,0 % behöver förändras. Detta efter att inflationen halkar efter och Riksbankens åtgärder inte anses bita i tillräcklig grad. Man diskuterar nu om det kanske är Riksbankens "mål" det är fel på - och inte "verktygen".

Till att börja med kan man ifrågasätta om de som vill förändra (diskutera en förändring) detta mål, har förstått syftet med det. Syftet med inflationsmålet på +2,0% är förstås inte att inflationen skall hamna på/kring +2,0 %, utan att en "förutsägbarhet" skall skapas. Målet skulle lika gärna kunnat vara +1,5 % eller 2,5 %. Dessutom om målet skulle sättas till 1% eller 0 %, hur skulle man agera då inflationen stiger upp till 10 % igen. Alla förstå-sig-påare som vill diskutera ett rörligt inflationsmål, som kan ändras med tiden, uppmanas omedelbart att undersöka inflationens storlek mellan 1983 - 1993, samt svara på frågan:

-Hur skall Riksbankens inflationsmål förändras då inflationen når 10 % och målet ligger kvar på 1 %.

(Jaha: Flyttar man då inflationsmålet för att bättre passa in det på den rådande inflationen (KPI), då blir ju detta "mål" endast en funktion av KPI, >>> och därmed meningslöst)

Genom att behålla målet på +2,0 %, samtidigt som man inte ändrar detta mål på vägen, så styr man av marknadens möjlighet att skapa en spekulation som leder till helt absurda rörelser (inte bra för Sverige). Om målet flyttas till +3 % vad är det som säger att Riksbanken inte senare flyttar målet till 5 %, och sedan till 10 %, eller varför inte 30 %. Nej det är väl klart att Riksbanken inte höjer räntan till 30 %!

Jasså inte?!!

Vem har väl inte glömt vad Ränte-Rambo aka riksbankschef Bengt Dennis gjorde 1992?
Jo - höjde svenska styrräntan till 500 % år 1992! Halleluja! 

Som tur är, så satt inte Herr Ingves och sov på sina lektioner (till skillnad från dig och mig), och hans envishet blir denna gång till vår (Sveriges) fördel. Herr Ingves kommer aldrig aldrig aldrig att ändra detta inflationsmål.
Och tur är väl det!

 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln