1 okt/ Herr Ingves får oväntad hjälp från Syrien - KPI och bolån på väg upp!

Riksbanken får oväntat hjälp Riksbanken får oväntat hjälp

Skrivet av: Per Stolt, tasajten

Detta är en Finansblogg som handlar om saker som rör finansmarknaden, och som kan påverka prisbilden på såväl valuta, aktie och börs. Inget annat.

Denna sajt har inga politiska åsikter förutom att det dricks på tok för mycket loka i Riksdagen, Bryssel och på Federal Reservs huvudkontor.

Nåväl, Herr Ingves och Riksbanken brottas just nu med en alltför låg inflation. Och Herr Ingves för ta emot kritik, trots att det inte är hans fel att inflationen är låg. Svenskarna har förstått att det bästa sättet att hantera sin överskottslikviditet är på internet/surf/data/it/mobil, samt att resa för pengarna. Och finns några ören kvar så sparar vi en hundring till barnen.

Detta hjälper till att hålla ned inflationen. Herr Ingves har därför problem med att få inflationen att stiga från 0 %-träsket till Riksbankens mål, om +2,0 %. Det fruktansvärda kriget i Syrien har gjort att miljontals mindre lyckligt lottade människor nu måste fly för sina liv. Enligt en artikel i dag publicerad av dagens industri, kommer antalet flyktingar över medelhavet att uppgå till 700.000 för innevarande 2 års period, och 700.000+ nästa enligt Migrationsverket. Och säkerligen många även åren därpå.
http://www.di.se/artiklar/2015/10/1/historiskt-hogt-antal-asylsokande/

Dessa människor är (. I september sökte 24.000 asyl i Sverige enligt migrationsverket.) i akut behov av mat, sjukvård och inom kort även basvaror för starten på ett nytt liv och hem. Det är just dessa varor som till största del ingår i KPI. De som flyr har olika storlekar på tillgångar. De som har pengar klarar sig alltid. De som inte har, får av svenska staten. Detta gör förstås ingenting (ur ett ekonomiskt perspektiv) eftersom Sverige har en egen sedelpress. Kan Fed och ECB trycka sedlar så kan vi! Dessutom är Riksbanken i behov av ett ökat antal sedlar på marknaden, så att inflationen stiger! Hurra för en egen sedelpress! 

Detta tillskott på invånare kommer garanterat att skapa en efterfrågekonomi finansierad av Svenska staten. Frågan är förstås vad notan blir för de som kommer till Sverige som inte har någonstans att bo, och ingen mat. Oavsett vad svaret blir så kommer priserna stiga ännu mer på bostadsmarknaden. Priserna på boende för en utslussningslägenhet är tydligen uppe i 60.000 kr/ mån enligt en annan artikel i dagens industri häromdagen. Detta är en indikation på att priserna stiger fort!
http://www.di.se/artiklar/2015/9/30/aleris-tar-60000-i-manaden-for-flyktinglagenhet/

Innebörden av detta faktum blir att sannolikt kommer följande att ske:
+Priserna på bostäder fortsätter att stiga!
+Inhemska företag som säljer mat, detalj- och husgeråd kommer få se ökad försäljning!
+Stigande tryck på KPI - kommer märkas inom ett kvartal!
+Bankerna kommer att börja höja sina bolåneräntor och även in- och utlåningsräntor.
- Svagare svensk krona då svensk då staten måste låna upp pengar till detta då, budget är finansierad krona för krona.


Detta är en Finansblogg som handlar om saker som rör finansmarknaden, och som kan påverka prisbilden på såväl valuta, aktie och börs. Inget annat.

Denna sajt har inga politiska åsikter förutom att det dricks på tok för mycket loka i Riksdagen, Bryssel och på Federal Reservs huvudkontor.

 

Etiketter: valuta

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln