7 okt/ Logik för höns när politiker skall försöka stoppa bopris-uppgången!

Logik för höns - igen Logik för höns - igen

Logik för höns. Sveriges bostadsproblem kommer bara bli ännu större, och de olika riksdagspartierna tävlar i vem som kan komma på en dum lösning utan att ta tag i själva problemet (som förstås är att det finns för få bostäder, och därför stiger priserna lodrätt uppåt). Där den enkla lösningen är att bygga fler bostäder. 

Politikerna försöker begränsa utlåningen (i syfte att mota prisuppgången) genom att tvinga låntagarna att betala tillbaka sin lån snabbare genom amorteringskrav, och det diskuteras även om att man skall slopa ränteavdraget (som innebär att den som har räntekostnad får en skattereduktion om man samtidigt har ränteintäkter eller ett jobb)

Tydligen tror man att denna åtgärd (slopa ränteavdraget) skall leda till att priserna inte fortsätter att stiga. Det är tydligen "orättvist" att låntagarna och "de rika" får subventionerade bolån, "på bekostnad" av de som inte tar lån. Vilken skitsnack! Idag kan alla som har ett fast jobb och ingen betalningsanmärkning, få ett bolån och ta del av denna härlighet. Därmed dock inte sagt att man kan köpa en central 150 kvm lägenhet i centrala delen av den stad/ ort man bor på.

Tydligen anser de senaste moderna finansministrarna att detta avdrag inte har någon plats och att det är ett "orättvist avdrag". Det må så vara för dem, men det var trots allt de själva som införde detta avdrag. Och gjorde man något åt saken när man hade makten själva? Svar nej! Såklart inte. Men nu när man inte längre själv (eller partiet) har något att förlora på saken då kan man kvittra eller twittra! Räkna med att dagens finansminister också kommer att propagera för avskaffandet av detta ränteavdrag, dock efter att denne avslutat på sin post som finansminister (oavsett när det blir). Så även nästa borgerliga finansminister, om detta skulle ske i framtiden.

Man pratar om rädsla för en bo-krasch, men samtidigt skulle ett slopande av detta bidrag innebära att detta förslag faktiskt sig självt driver på "kraschen" om bo-priserna skulle falla kraftigt, som exempelvis ett resultat av stigande räntor. Detta i och med att de som lånat mycket pengar nu hamnar i ett ännu sämre ekonmiskt läge, och fler kommer då bli tvingade att sälja sina bostäder, vilket driver priserna ännu lägre.

Detta skulle vara som att minska belåningsvärdet samtidigt som börsen faller fritt. Mängder med "placerare" skulle bli tvungna att tvångslikvidera sina positioner (sälja sina aktier) och detta skulle på samma sätt späda på fallet ytterligare.

Detta känner förstås inte dagens politiker till, eftersom de har bättre saker för sig än att handla aktier med belåning, och spekulera om Fingerprint skall stiga 1,50 kr nästa halvtimme. Inte heller är det särskilt troligt att de är mer insatta i finansmarknaden än någon annan (då dagens politiker inte heller har fått lära sig något om mikroekonomi, makroekonomi, eller finansekonomi grundskolan, men däremot, att sy ett kuddfodral, svarva en stol, baka en kanelbulle, springa runt i skogen, leta en orange triangel i skogen och sjunga. Allt man kan tänka sig, men inget om aktier och aktiemarknaden. Eller allra minst, hur en privatekonomi fungerar, eller hur räntemarknaden och bolån fungerar).

Detta bryr sig förstås inte politikerna sig om. De har 60.000+ kr i månaden och de klarar sig alltid. Sedan att man ändrar förutsättningarna och spelreglerna för befolkningen, och deras i särklass största finansiella risk i livet bryr man sig inget om, när man argumenterar för ett slopande av detta avdrag. Argumenten för att slopa detta avdrag spänner över samtliga riksdagspartier. Senast i raden var en bekant som också nu plötsligt ansåg att "ränteavdraget hade spelat ut sin roll", denne person hade precis sålt sin bostadsrätt och flyttat till en hyresrätt.

Vill "staten" och Sverige bli av med detta ränteavdrag får man så lov att invänta en hel generation (och någon utfasning gör inte saken varken mer moraliskt eller samhällsekonomiskt bättre), det vill säga alla som föds efter ett visst datum har inte rätt till detta avdrag. Låt oss säga 2017. De som ännu inte ens finns till, kan knappast klaga på att denna rättighet inte längre finns? De som lever idag drabbas därmed inte.

Blir detta rättvist då? Knappast! men det blir det aldrig heller när politiker skall ändra reglerna på någon marknad.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln