12 okt/ Därför kommer vi få se fortsatt kronförstärkning - dollarn på väg ned under 8,00 kr-nivån!

KD blev tvungen att ta ut målvakten KD blev tvungen att ta ut målvakten

Sveriges politiska partier fortsätter att visa enorm passivitet av så ofta skådad slag. Om man inte gör något - kan man inte heller göra fel, verkar fortfarande fungera som devis, då inget annat parti heller gör något. Detta gäller för samtliga riksdagspartier utom Kristdemokraterna (KD) som nu börjar få panik då de dalat ned under slaktgränsen 4,0 %. För KD gäller det omvända förhållandet, om man inte gör något - har man inte heller något att vinna. Ungefär som när man tar ut målvakten i slutet av en hockeymatch när man ligger under, för att kunna sätta in en utespelare till, i hopp om att göra ett kvitteringsmål. Om man förlorar med 3-4 eller 3-5 spelar som ingen roll.

Riksdagens pakt bruten: -På den här lappen står det miljöpartiet! Riksdagens pakt bruten: -På den här lappen står det miljöpartiet!

KD röstade igenom ett nej i frågan om "december-paketens" vara eller icke vara. Därmed blev denna Robinson-pakt inte särskilt långlivad:
-På den här lappen står det, Miljöpartiet.

Huruvida detta är bra eller dåligt för KD för förstås någon som kan något om saken bedöma.

tasajten är ingen politiskt skrift, utan försöker endast tolka hur politiken kommer att påverka finansmarknaden.

Och i detta fall kan man konstatera att Sverige nu kommit "närmare" ett nyval. Därmed inte sagt att sannolikheten för detta är hög, men dock högre än för en vecka sedan. Att sannolikheten för ett nyval stiger innebär som bekant att kronan enligt dem makroekonomiska och politiska skolboken måste stärkas, då den sittade regeringen är socialdemokratisk, och alternativet är en borgerlig regering. Det som kan hända just nu är alternativen;
a) ingenting händer
b) nyval, borgarna vinner
c) nyval, sittande regering vinner.


Plötsligt finns det alltså "sannolikhet" för att det "mer" utgiftsbenägna sosse-blocket får lämna. Detta måste förstås prisas in i kronkursen.

Med sosseblocket: risk för högre utgifter, svagare valuta. Detta är bra för exportbolagen (låg kronkurs = svenska varor billigare än tyska och franska). 

Med borgarblocket: risk för lägre utgifter, starkare valuta. Detta ger lägre räntor, men exportbolagen får ingen draghjälp.

Dollarstocky på väg ned genom 8,00 kr (diagram källa: Infront) Dollarstocky på väg ned genom 8,00 kr (diagram källa: Infront)
Vi kan se i USDSEK diagrammet att kronan redan börjat tappa sedan i fredags. Huvudscenariot är nu att USDSEK fortsätter vidare ned mot 8,00 kr-nivån för en attack, där ett negativt brott är mest sannolikt. Vi sätter dock målomårdet till 7,95-8,05 kr i det kortare perspektivet, och ännu lägre på sikt.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln