13 okt/ Nya inflationssiffror från SCB idag - KPI stiger som väntat! 

Exportbolagen tar stryk då sannolikheten för nya räntesänkningar nu är obefintliga, efter stigande KPI (leder till stärkt krona som är dåligt för exporten, då svenska varor blir dyrare) Exportbolagen tar stryk då sannolikheten för nya räntesänkningar nu är obefintliga, efter stigande KPI (leder till stärkt krona som är dåligt för exporten, då svenska varor blir dyrare)

Skrivet av: Per Stolt, tasajten.se

SCB släppte idag siffror över den svenska inflationen och KPI. Mot föregående månad steg inflationen +0,4 % och i årstakt +0,1 %. Enligt en artikel i Dagens Industri (di.se) berodde ökningen bland annat på; livsmedel, kläder och transporttjänster.

Denna ökning sker helt i linje med tidigare bloggar, där ett stigande KPI förutspåddes.

Ökningen i KPI beror på tillströmningen av emigranter och denna tillförsel av ökad befolkningsmängd kommer fortsätta att driva KPI uppåt. Detta diskuterades redan på tasajtens Finansblogg i början av denna månad.

För att läsa blogg 1 om detta ämne:
Herr Ingves får oväntad hjälp från Syrien - KPI och bolån på väg upp! klicka här!

För att läsa blogg 2 om detta ämne:
KPI är på väg upp! Alla sängar över hela landet är slut, och restnoterade meddelar Jysk! klicka här!

Inhemska företag i Sverige (oavsett om de ägs av utländska bolag) gynnas sålunda av denna befolkningsström till Sverige, då dessa företag får sälja mer produkter. Som exempelvis JYSK som sålde slut på hela sitt sänglager. Då varor tar slut, kan man höja priserna. Och detta innebär att inflationen, dvs konsumentpriserna stiger (KPI).  

Räkna med att bankerna kommer höja sina boräntor inom kort!

Huruvida KPI når +2,0 % i Q3 2016, som kan vi låta vara osagt, men sannolikheten för att KPI och boräntorna står längre om ett halvår är extremt osannolikt. Sannolikheten för att Riksbanken skall sänka styrräntan eller öka obligationsköpen (för att trycka ned de långa räntorna) är nu obefintlig. Detta innebär att kronan stärks (då inte mer pengar trycks), vilket innebär att exportbolagen missgynnas och påverkas negativt. Räkna med att KPI kommer att stiga ännu mer nästa månad.


Notera att tasajten inte är en politisk skrift, utan en Finansblogg, som endast fokuserar på hur omvärlden och teknisk analys kan tänkas påverka priserna på finansmarknaden, tasajten har inga åsikter om politik annat än att det dricks på tok för mycket Loka i Riksdagen, hos Fed och nere i Bryssel (kolsyra är som vi alla vet enormt ohälsosamt).

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln