14 okt/ Glöm bopris-kraschen, prisuppgången har bara börjat!

Lägenhetsbeståndet i ostkupan, Källa: SCB Lägenhetsbeståndet i ostkupan, Källa: SCB

Skrivet av: Per Stolt, tasajten

Priserna på bostadsmarknaden fortsätter att rusa. Idag skriver mäklarstatistik.se att borätterna stigit med +3 % den senaste månaden.

Fattas bara annat.

Vad är en "bostad" värd som i förlängningen går att hyra ut för 60.000 kr/ mån till migrationsverket?

Om vi nu håller oss till lagen om utbud/efterfrågan, i stället för larviga jämförelser, så kan vi alltid diskutera priselasticitet, det vill säga, om efterfrågan på ett "boende" ökar med 1 %, med hur många procent stiger då "priset"?

Det bor 9.600.000 möss under en gigantisk glaskupa. Enligt SCB bor hälften av dess i villor. Detta innebär att 4.800.000 möss bor i villa, och 4.800.000 möss bor i lägenhet. Enligt SCB finns totalt 4.669.000 lägenheter under denna ostkupa (se diagrammet till höger).

Under ett år kommer det plötsligt 150.000 nya möss, och de måste också få bo under denna glaskupa. De nya mössen har dessvärre inte så mycket pengar. Några har. Men de flesta har inte så mycket. Mössen som först bodde i glaskupan har gott om pengar. De delar med sig, och de nya mössen får pengar och en bostad. 

Då många möss bor tillsammans finns det fortfarande lediga lägenher.

I tabell till höger kan vi se att antalet lediga lägenheter i ostkupan är 27.407. I snitt bor mössen 2,7 möss per bostad. Med överslagsräkning kan vi då se att dessa lediga lägenheter kan rymma 73.999 möss.

Källa: SCB Källa: SCB

Men det byggs även nya lägenheter under ostkupan. Varje år byggs det 29.225 nya lägenheter. Dess rymmer också 2.7 möss per lägenhet. Detta ger boende för ytterligare 78.908 möss.

Om alla bostäder utnyttjas maximalt finns det boende för 73.999 + 78.908 = 152.907 möss.

De nyanlända 150.000 mössen kan nu flytta in i dessa lägenheter. Det finns nu beonde för ytterligare 2.907 möss till.

Hur kommer nu priset på detta boende att utvecklas de närmsta 5 åren?

Boende i Sverige är, och kommer bli en ännu större bristvara de närmsta åren. Räkna med stora prisuppgångar! Dagens priser kommer se ut som en kexchoklad för 1:50 kr på ICA.


Detta är en Finansblogg som handlar om saker som kan påverka prisbilden på finansmarknaden och dess omgivning. Denna sajt har inga politiska åsikter förutom att det dricks på tok för mycket loka i Riksdagen, Bryssel och på Federal Reservs huvudkontor.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln