17 okt/ Boktipset: The Black Swan av Nassim N. Taleb - När extremt osannolika händelser sker!

Skrivet av: Per Stolt, tasajten.se

I denna bok diskuterar statistikern Nassim Nicholas Taleb extremt osannolika händelser (inte begränsat till händelser på just finansmarknaden), och människans förmåga att förenkla förloppet och förklaringen till detta i efterhand. Denna teori har sedan dess fått namnet "The black Swan theory".

Denna bok är alltid högaktuellt för alla som agerar på finansmarknaden och utsätter sitt kapital för risk.Om författaren - Nassim Nicholas Taleb (från wikipedia):
 
Nassim Nicholas Taleb, född 1960, är doktor i ekonomi och författare av de populärvetenskapliga böckerna Fooled by Randomness, The Black Swan, The Bed of Procrustes och Antifragile. Taleb är känd för sina teorier om osäkerhet och oväntade händelser, och hur individer och organisationer bör förhålla sig till dessa.

Talebs familj härstammar från Libanon. Konflikterna i området och de oväntade dramatiska händelser som följde var enligt Taleb själv av betydande vikt för hans idéer och tankesätt kring risk och osäkerhet.

Taleb studerade senare sannolikhetslära och handel i Frankrike och USA, samt arbetade som handlare (floor trader) på börsen i Chicago. Taleb kom senare att starta sin egen Hedgefond baserad på samma idéer och filosofi som han utvecklar i sina böcker. Talebs rykte växte betydligt efter 2008, då han korrekt förutsade att det amerikanska låneföretaget Fannie Mae skulle komma att kollapsa på grund av sin illa balanserade portfölj.


 

Etiketter: boktipset

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln