24 okt/ Så kommer resten av årets börs att se ut!

Börsen har följt det säsongsmässiga månadsmönstret väl i år! Börsen har följt det säsongsmässiga månadsmönstret väl i år!
Skrivet av: Per Stolt, tasajten.se

De som inte tror att teknisk analys kan förutspå kursrörelser, tror sannolikt inte heller på säsongsmässiga mönster. Och då med samma argument - att ingen kan förutspå kursrörelser (att förra årets nobelpristagare kom fram till att det går under vissa givna förutsättningar spelar förstås ingen roll).

Lika fullt finns det idag hundratals trading-robotar (det vill säga ett dataprogram, som skjuter automatiska köp och säljordrar direkt i marknaden) som är programmerade med matematiska funktioner och villkor, som dag in och dag ut tjänar pengar. Kritiken mot att dessa skall få finnas är stor.

Men, om nu inga matematiska formler fungerar på börsen, då vore det väl inget problem med det stigande antalet robotar och firmorna som kopplar upp dessa mot stockholmsbörsen? I börsen lokaler finns det robotar som är placerad exakt 10,0 meter från börsens huvuddator, så att ingen skall få någon fördel med någon tusendels millimeters kortare kabellängd, och på så sätt kunna få in sin automatiserade robot-order i marknaden någon tusendels sekund tidigare.

Självklart fungererar både teknisk analys, eller kvantitativ analys som det heter på ett finare språkbruk, och säsongsmässiga samband.

Ur det statistiska perspektivet fick vi alla förvarning om att såväl augusti som september skulle bli två sura månader. En förvarning om detta skickades ut i god tid här på tasajten:
Varning om fallande augusti
Varning om fallande september

På samma vis fick vi även en förvarning om att oktober skulle bli en positiv månad.
Blogg om att oktober kommer bli positivt

Huruvida de säsongsmässiga månadsrörelserna kan förutspå framtida rörelser är upp till var och en att tro på eller ej. I tabellen till höger kan vi dock se hur väl höstmånadernas rörelser under 2015 stämmer överens med den" historiska avkastning" som dessa månader skapat (och då avses den historiska snittavkastningen de 25 senaste åren för just månaden i fråga). Det framgår tydligt att sannolikheten för att detta "säsongsmässiga månadsmönster" skall vara en ren slump är ganska låg. 

Nåväl, nu väntar november månad, som är en av årets absolut starkaste månader. Upp till bevis!

 
Vem vill äga aktier i augusti och september? Vem vill äga aktier i augusti och september?

I Larry Williams bok The right Stock at the right time, får vi se hur man kan slå ihop alla historiska månadsavkastningar i ett schematiskt säsongsdiagram. I diagrammet till höger har ett sådant konstruerats för Stockholmsbörsen. 

Här kan vi tydligt se slutet-på-årets-rallyt och januari-effekten!

Men även augusti och september-baissen! Och då ska man veta att årets augusti och september inte är inräknade (diagrammet till höger). Skulle man räkna in årets augusti och septemeber skulle kurvan ha fallit ännu mer under dessa månader.

Vi ser sålunda fram emot en stark börs i vinter!

Teckna abonnemang - Missa inte vinterns köpsignaler!
Teckna nu omedelbart ett abonnemang hos tasajten, så missar du inte vinterns alla saftiga köpsignaler.
Välj mellan BAS-paketet för drygt 10 kr om dagen (vid köp av ett helår för 2900 kr, eller 290 kr i månaden),
eller TRADING-paketet för dig som daytradar (590 kr/mån eller 5900 kr/år).

För professionell, träffsäker och tydlig analys! Teckna ditt abonnemang här!


 

Etiketter: säsongsmönster

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln