26 okt/ Varken Fed eller Riksbanken kommer överraska på onsdag!

Vem blinkar först? Vem blinkar först?

Skrivet av: Per Stolt, tasajten.se

Det finansiella pokerspelet fortsätter. Super-Mario fick börja med att visa sin hand förra veckan, par i 2:or. På onsdag är det dags för Ingves och Yellen. Det första man skall ha klart för sig är att centralbankerna väger in KPI till 100 % och resten till 0 %, visserligen överdrivet men den som följer denna riktlinje kommer få rätt oftare än fel. Senaste KPI för Sverige visade +0,1 % på årsbasis, men dock +0,4 % jämför föregående månad.

Och med ett stigande KPI finns förstås inga som helst utrymmen för någon sänkning. För den som inte håller med dom detta resonemang kanske kan hålla med om detta resonemang då: Om Ingves inte sänkte räntan då inflationen var -0,4 %, varför skulle han göra det då den är +0,1 %? Men vad då? Ska Ingves höja? Är det "det" han menar? hörs från viskande röster från fjärde bänkraden. Även här finns tumregler. Om Ingves har två val, där inget av dem är lika självklart som att påven har lustig hatt, då väljer Ingves att göra "ingenting". Och där har vi det. Svaret. Ingves gör helt enkelt ingenting. Nästa gång Ingves rör räntan, så kommer det bli en höjning. Tro mig. Även om detta kan ligga längre in i framtiden.

Men Fed då? Kan inte de överraska? Även Fed måste göra som chefen säger. Det vill säga KPI. Med ett KPI kring 0 % finns inte heller här några utsikter för någon höjning, och därmed kan vi konstatera att alla centralbanker avvaktar, och samtidigt roar sig med att se vad de andra gör.

ECB: lämnade räntan oförändrad.
RB: kommer lämna räntan oförändrad på onsdag!
FED: kommer lämna räntan oförändrad på onsdag!

Ja, skicka mig ett mail när en ny blogg publicerats, klicka här!

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln