13 nov/ Därför kommer Riksbanken inte att intervenera i det första taget!

Skrivet av: Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Stackars Herr Ingves, hur han än gör så får han
f-n fört´. Inflationen ligger kvar på låga +0,1 % och Riksbankens prognos om ett KPI på +2,0 % har flyttats en kvartal i taget framåt i tiden.

Det stigande konsumtionen inom specifika biståndsinsatser (läs asylhjälp) är inte tillräckliga för att lyfta hela KPI. Konsumtionen inom mobilt/tele/data/it/abonnemang/surf är alltför hög, där denna konsumtion påverkar KPI negativt, då dessa varor faller i pris. En ny iPhone 5 kostar knappast lika mycket idag som "igår" (dvs när den var ny).

Riksbankens manöverutrymme krymper och krymper. Att sänka räntan ännu lägre på negativt territorium är knappast rätt lösning. Negativ ränta = bättre att hålla pengarna i frysen (bättre än madrassen) = mindre pengar för bankerna att låna ut (för konsumtion och nya företag).

Det talas om att Riksbanken "ska" eller "måste intervenera" för att få fart på inflationen. Men, att intervenera, det vill säga trycka nya färska rykande sedlar och sedan sälja dem på valutamarknaden, i syfte till att sänka kronans värde (med avsikten att alla andra valutor skall bli dyrare, och därigenom öka priserna på importerade varor och på så sätt importera inflationen) är knappast någon lösning. Det vet Herr Ingves om. Det är därför som han inte gör det. Enkel matematik. Den senaste dollarförstärkningen mellan 6,20 till 8,80 kr gav exempelvis inget lyft i KPI alls. Dessutom har Riksbanken någorlunda färskt i minnet hur det gick sist man skulle "intervenera" på valuta marknaden 1992. jojomensan. Dyrt. Det var bara förnamnet.

Därför är det bättre för Herr Ingves att inte intervenera, och i stället ha kvar denna möjlighet åtminstone på papperet, då kan han fortsätta att "hota" marknaden med detta lite då och då.

Dessutom, skulle en intervenering innebära en enorm risk för Herr Ingves, om Riksbanken väljer att genomför denna åtgärd, och denna inte skulle ge det resultat man önskar (lägre kronkurs och högre KPI), då har man inget vapen kvar. Och nu kan man inte ens "hota med att använda det" längre, eftersom man redan gjort det, och marknaden fick se att det var verkningslöst. Därför är det bättre för Herr Ingves att inte intervenera, och i stället ha kvar denna möjlighet åtminstone på papperet, då kan han fortsätta att "hota" marknaden med detta lite då och då.

Kvar återstår endast köp av statsobligationer (staten trycker färska sedlar och köper långa räntepapper, detta får räntorna på dessa att falla, och på så sätt hålls räntan och kostnaden nere för långa lån, vilket skall syfta till att öka aktiviteten i samhället, så att KPI stiger). Och det är därför vi kommer att fortsätta att få se Herr Ingves köpa statsobligationer. Han måste ju visa att han åtminstone "försöker" få inflationen att stiga. 

Nåväl, Herr Ingves tar alltså två Loka till, och adderar lite ytterligare inköp av "statsoblissar" !

Svenskarna gör sköter sig och gör ett bra jobb. Så länge vi fortsätter att lägga pengarna på varor som faller i pris; mobilt/tele/data/it/abonnemang/surf  så kan vi fortsätta att finansiera våra resor till Spanien och Thailand, med lägre bokostnader och stigande bopriser. Halleluja! Den som sa att "konsumtionen" var något "dåligt" hade minsann mer rätt än han trodde!


 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln