2 dec/ Så kommer ECB att agera i morgon!

Drämmer till med ett nytt stimulanspaket i morgon! men lämnar räntan oförändrad. Drämmer till med ett nytt stimulanspaket i morgon! men lämnar räntan oförändrad.

Skrivet av: Per Stolt, daytrader / tasajten.se

I morgon är det dags igen för Super-Mario Draghi att öppna ännu en Loka, och därefter meddela hur den Europeiska Centralbanken håller sin styrränta, och om man tänker låta sedelpressen fortsätta att gå på högvarv utan resultat.

Målet för ECB är precis som för övriga jordklotets större ekonomier att hålla en inflation om +2,0 %.

inflationen i Eurozonen ligger kvar kring 0 % inflationen i Eurozonen ligger kvar kring 0 %

I diagrammet till höger kan se hur inflationen i Eurozonen faller allt lägre, och för tillfället befinner sig denna på låga -0,1 %.

Super-Mario gick under veckan ut och viftade med pekfingret och underströk att han minsann tänker bevaka marknaden och agera om så krävs, för att få upp inflationen mot +2,0 %. Och denna gång nämnde han att denna gång menade han minsann allvar.
-
Vi kommer agera!

Nåväl. Inflationen vill inte stiga. Detta beror förstås som tidigare nämnt på att pengarna idag går till mat och bostad och denna kostnad är konstant, eller tänker Europén börja äta mer? och resterande belopp används till mobil/data/dator/it/surf (produkter som faller i pris, och som inte alls på verkar KPI särskilt mycket). Och finns det fortfarande några Eurosar kvar i plånboken så reser vi för dem, och lägger dessa sista pengar på hotell och restaurang (sola på stranden är gratis).
Men stiger då inte inflationen (KPI) i de länder man reser till då? Nepp, de som tjänar dessa pengar köper själva mobil/data/dator/it/surf, för att sedan om det finns några pengar kvar så reser man själva för dem!

Så vad kommer då Super-Mario att göra i morgon?

Visst kan han sänka räntan till 0 % men detta skulle knappast få Europén att köpa en ny stekpanna, eller en ny rakapparat. Super-Mario sitter fast med skägget i brevlådan precis som alla andra centralbankschefer, och det enda han kan göra är att trycka mer pengar och köpa obligationer och möjligtvis även andra finansiella produkter (läs aktier och terminer). Åtgärder som bevisligen inte har någon effekt på inflationen (KPI). Detta är inte särskilt konstigt eftersom stigande börs endast skapar ett större sparande som ökar). 

Men, det måste ju se ut som om ECB har kontrollen på situationen och att man agerar! Super-Mario lämnar räntan oförändrad och drämmer i morgon till med ett nytt ännu större stimulans-paket där han lovar att trycka ännu mer pengar (elektroniska sedlar förstås), och för dem skall han köpa ännu mer obligationer och "andra finansiella instrument", som de kallar saken för att slippa avslöja att de tänker köpa terminer och aktier. Dock inte ett allt för stort stimulanspaket, för om han gör det och inflationen inte stiger, då står han med byxorna nere, och kejsarens nya kläder avslöjas - att ECB inte kan påverka inflationen.


Om du vill ha ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras, klicka här!

 

Etiketter: ecb centralbankerna

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln