2 dec/ Slipp de psykologiska faktorerna, låt Excel räkna ut trenden - SSAB i negativ trend

Skrivet av: Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Detta är en matematisk modell som mäter den relativa styrkan i 10 olika aktier. Dessa aktier är utvalda så att de representerar de "största" branscherna på börsen. Modellen genererar ett trendvärde mellan -9 och +9 för varje aktie, där -9 innebär ett negativt trendvärde och +9 ett positivt.

Utgångspunkten för denna modell är att man "köper" alla aktier med ett positivt och "blankar" de med negativt värde. Detta ger då en marknadsneutral portfölj där man teoretiskt blir lång i fem aktier och kort i de andra fem. Att genomför att dessa affärer kräver större kapital varför användningsområdet för denna modell i första hand är:

1: Som beslutsunderlag för den som redan bestämt sig för att köpa aktier, men inte riktigt vet vilka. Välj då en eller flera aktier med positivt trendvärde.

2: Den kortsiktige placeraren som redan har aktier i portföljen kan välja att sälja de aktier som har ett negativt trendvärde.

Då modellen är trubbig men har ett positivt väntevärde (modellen har visat vinst de 13 senaste åren) används den kanske bäst till att man ser till att man inte ligger emot vad modellen föreslår, utan en riktigt bra anledning. På följande sida kan "Trendvärdena" från senaste börsdagen åskådas:

I tabell 1 åskådliggörs modellens trendvärden de senaste veckorna.

I tabell 2 åskådliggörs aktiernas senaste betalkurser. Man kan härigenom följa hur en aktiekurs förändrats tillsammans med "trendvärdet" från tabell 1.

I tabell 3 har kan man se hur varje enskild aktie utvecklat sig samt vad snittkursen för hela gruppen blev.


Just nu kan vi se att SSAB fick sin säljsignal då trendvärdet gick från positivt (+5) värde den 22 oktober, till negativt "trendvärde" den 23 oktober (-1). SSAB stod i 32,90 kr den 22 okt, och stängde idag på 27,60 kr. Därmed har SSAB fallit -16,1 % sedan aktien gick in i en matematisk negativ trend, med negativt trendvärde.


Om du vill ha ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras, klicka här!

Etiketter: matematiskatrender

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln