9 dec/ Så mycket är Fingerprint värt! - hur värderas en av bolagets konkurrenter?

Fingerprint rusar (diagram källa: Infront) Fingerprint rusar (diagram källa: Infront)

Skrivet av: Per Stolt, daytrader / tasajten

Snart kommer vi få se en av årets mest volatila dagar i Fingerprint. De vanligaste sätten att analysera en aktie på är antingen genom "värde" eller "riktning". Det vill säga via fundamental eller teknisk analys.

Den fundamentala analysen försöker bedöma ett värde på bolaget i dag baserat på framtida vinster.

Den tekniska analysen struntar i vad värdet på bolaget är, och här försöker man endast bedöma riktningen på aktiens rörelse.

Vi har sedan långt tillbaka haft tekniska köpsignaler på Fingerprint, och målkursen är sedan den 19 nov satt till den magiska kursen 1000 kr (för att läsa denna blogg, klicka här!). Att aktien skall testa den löjligt låga kursen 1000 kr är lika säkert som amen i kyrkan! 

Hur mycket aktien fundamental är värt får någon som kan något om saken bedöma. Däremot kan vi ta en titt på hur Fingerprints amerikanska konkurrent Synaptics (SYNA) värderas:
 

  Fingerprint (FING) Synaptics (SYNA)
Marknadsvärde SEK 41.3 mrd SEK 25.1 mrd
Anställda 104 1789
Bruttomarginal 45 % 33 %
Intäkter SEK 2.8 mrd (2015) SEK 16,0 mrd (ttm)
P/S (pris/försäljning) (idag) 1.59
Kvartalsvis tillväxt +1358 % 66 %
 

Nasdaqnoterade Synaptics (SYNA), diagram källa: Infront Nasdaqnoterade Synaptics (SYNA), diagram källa: Infront
En akties värdestegring på börsen (för producerande företag) är egentligen till allra största del endast ett resultat av "tillväxtpotentialen" (vilken kalkyleras med hjälp av den befintliga tillväxten), och sannolikheten att denna skall slå in (bruttomarginalen).

Detta kan vi tydligt förstå i tasajtens utbildnings VIDEO om fundamental analys, i videon "Sagan om hönan som kunde värpa guldägg" (kurs/nivå 2), för att se denna klicka här!

Marknaden är momentant redo att betala kring 1,5-2,0 gånger försäljningen + framtida tillväxt.
Om Fingerprint kalkylerar en försäljning om 9 miljarder skulle bolaget vara värt 14-18 miljarder + framtida tillväxt. Härigenom ligger värderings-problematiken. Hur mycket är den framtida tillväxten värd?  

Fingerprint går då från 2,8 mrd (helåret 2015) i försäljning till 9 miljarder (helåret 2016).
Hur ser då försäljningen ut 2020. Observera att vi det fortfarande inte finns några spår av försäljning från andra affärsområden, låt oss säga "betalkort" eller "huslås".

Marknadsvärdet på Fingerprint idag är 41.3 miljarder. Med price/sales 1.6 skulle detta innebära en erforderlig försäljning om 25.8 miljarder för att kunna försvara dagens värdering.

Den relevanta frågan att ställa idag, för den fundamentala placeraren, är inte att försöka räkna ut vad bolaget är "värt", utan i stället fokusera på hur stor sannolikheten är att bolaget når en försäljning om 25.8 miljarder på x års sikt. Om bolaget presenterar en prognosticerad vinst för 2016 på 6 miljarder ser utsikterna förstås sämre ut, men en lägre sannolikhet för att man skall nå 25.8 miljarder på x års sikt.

Detta resonemang pekar på att vi kommer få se fortsatta enorma kast i denna aktie i framtiden eftersom det är matematiskt omöjligt att göra någon "mer sannolik" uppskattning av bolagets "värde". Det finns få konkurrenter och markanden är omogen.

Denna aktie om någon är bäst lämpad för teknisk analys.
Om aktien utlöser en köpsignal så köper man. Och då i flera omgåengar ju mer aktien stiger (se våra utbildningsfilmer om hur detta kan gå till). Om aktien utlöser en säljsignal så säljer man. För att läsa den tekniska analysen för Fingerprint (från igår, inget har förändrats), klicka här!


Om du vill ha ett mail nästa gång en blogg publiceras, klicka här!
 
Etiketter: fing

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln