12 dec/ Därför föll börserna under veckan som gick!

Baisse på världens börser Baisse på världens börser

Skrivet av: Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Börsen runt om i världen föll kraftigt under hela veckan som gick. Denna baisse tycks, åtminstone om man granskar börsdiagrammet, ha utlöst av att ECB slängde in handduken, vilket sedan i sin tur fick DAX att utlösa en säljsignal (om du vill läsa mer om tasajtens säljsignal, klicka här!)

 

Inflationen i EU-zonen vill inte stiga trots ECB:s stimulanser. STackars Super-Mario Draghi. Inflationen i EU-zonen vill inte stiga trots ECB:s stimulanser. STackars Super-Mario Draghi.
I denna blogg diskuterades ECB:s fortsatta brottningsmatch med inflationen. Priserna vill inte stiga, och detta är ett problem för centralbankerna som har ett uttalat mål om en inflation (KPI) om +2,0 % per år.

I diagrammet ovan kan vi se beviset på att ECB:s stimulanser inte hjälper (eftersom inflationen bevisligen fortsätter ned). ECB har under alla år hävdat att man noga kommer bevaka utvecklingen och "agera" om de så finns lämpligt! Och med agera menas förstås trycka mer pengar via sedelpressen och använda dem till att köpa aktiepapper, obligationspapper, korta räntepapper, lokala räntepapper.
Inget mer godis till folket, menar Super Mario Draghi Inget mer godis till folket, menar Super Mario Draghi

Men så hände något.
Trots den cementerade inflationen kring 0 % och utan tecken på stigande pristrend, så kom inte några några ökade stimulanser. ECB meddelade att man sänkte räntan löjliga -0,1 % ytterligare, men vi vet alla att detta endast var ett meningslöst sprattel. Man förlängde även de befintliga paketet ytterligare 6 månader.

Om en centralbank sänker styrräntan blir det billigare att låna. Om man också köper långa räntepapper då sjunker även de längre räntorna. Om man dessutom köper aktier och andra instrument så pressar detta priserna uppåt. ALLA dessa åtgärder får som vi alla vet börsen att stiga (USA är kanske bästa beviset).

Nu kommer den retoriska frågan; Vad händer om centralbanken beslutar sig för att inte öka sedelpressens hastighet som man aviserat under så lång tid? Och vad händer med alla framtida stimulanser som man räknat med, men som nu inte blir av?

ECB slänger in handduken - varför trycka nya pengar om detta inte får inflationen att stiga? ECB slänger in handduken - varför trycka nya pengar om detta inte får inflationen att stiga?

Svaret ser vi i DAX-diagrammet ovan. Sjunkande börskurser. Och där har vi sannolikt förklaringen på veckans börsfall. Marknaden (de större rörliga hedgefonderna) omvärderade nu prissättningen för "tillgångsslaget aktier". Om sannolikheten sjunker för nya stimulanser - ja då måste aktiemarknadens prisnivå justeras.

Utförsäljningen startade och detta fick DAX att aggressivt falla ned under den redan negativa trendkanalen och detta utlöste i sin tur en säljsignal. Vilken tur att tasajten hann uppfatta detta och skicka ut en varning (för att läsa denna, klicka här!)

I denna varning satte vi målkursen för DAX med en potential ned till 10.000-10.500.
Nu återstår endast att se exakt hur långt ned DAX skall nå. Det är inte troligt att köparna vågar visa sig förrän RSI når ned under 30.


VIKTIGT!
Missa inte tasajtens andra tydliga och träffsäkra tekniska analyser, på bland annat: aktier/valuta/OMX

BESTÄLL DITT ABONNEMANG REDAN IDAG! (för att köpa, eller läs mer först om våra abonnemang) 

Etiketter: makroekonomi

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln