14 dec/ Så blir Riksbankens räntebesked i morgon!

KPI +0,1 % på årsbasis (diagram källa: Svenska Riksbankens hemsida) KPI +0,1 % på årsbasis (diagram källa: Svenska Riksbankens hemsida)

Skrivet av: Per Stolt, daytrader /tasajten.se

I morgon är det dags för mannen med skägget i brevlådan, Herr Ingves att fatta beslut om räntan igen.

Låt oss börja med att ta en titt på hur inflationen ser ut. I diagrammet till höger kan vi se att trots en ökad konsumtion av livsmedel, kläder och transporter kopplade till migrationsaktiviteter fortsätter KPI att ligga still som en sill kring 0 % träsket. Allt annat lika innebär detta att befolkningen i övrigt högst sannolikt "minskat" sin konsumtion. Vi sparar helt enkelt mer.

Men är sparande något bra eller dåligt?

Jag kommer när jag var liten, en lärares förklaring om varför det var bra att "spara": Det var en gång två syskon, Spara & Slösa. De hade vardera 100 kr. Slösa tog sina pengar och levde loppan, men kom därefter på att livet inte var lika roligt utan pengar. Slösa började gråta. Spara gav då 50 kr av sin hundring till Slösa och sa: -Här får du hälften av mina pengar, nu förstår du varför man måste spara, och nu fick du lära dig en läxa!

Undra vad Herr Ingves tycker om dem som sparar sina pengar, i stället för att konsumera upp dem så att inflationen stiger till +2,0 %, så att han får "rätt". Så att han sedan kan säga, titta vilket gediget jobb vi har gjort här på Riksbanken.

Att sänka reporäntan ned på negativt territorium var inte det mest effektiva han kunde göra. Att så är fallet bevisas förstås av att inflationen helt enkelt inte stiger. Och varför fortsätta med en strategi som inte fungerar? En negativ ränta är förstås kontraproduktiv, eftersom detta bara leder till att ingen vill ha pengarna på banken. Om bankerna har mindre pengar att låna ut till privatpersoner och företag, kan man förstås inte låna ut lika mycket. Om "utlåningen" sjunker vad händer då med inflationen/konsumtionen:
a) faller
b) stiger

Detta struntar förstås Riksbanken i. Och framför allt Herr Ingves. Han måste visa att Riksbanken minsann gör "åtgärder" för att nå sitt inflationsmål (+2,0 %).

Hur kommer då Riksbanken agera i morgon?

Riksbanken har tre möjligheter:
1) ändra styrräntan
2) köpa obligationer (detta får de långa räntor att falla)
3) intervenera (trycka kronor i sedelpressen och sälja dem på valutamarknaden)

Om Herr Ingves inte sänkte räntan när inflationen var på -0,4 % kommer han inte göra det nu heller. Att intervenera är inte heller ett alternativ. Framför allt eftersom detta inte får inflationen att stiga (om du vill läsa mer om varför inte Riksbanken kan/kommer intervenera, läs tidigare blogg om detta, klicka här!). Då återstår endast att öka köpen av obligationer.

Detta är egentligen inget nytt, och det är just det som är problemet för Riksbanken. De har inga nya grepp att komma med.

Sammanfattningsvis: Riksbanken låter räntan ligga kvar på ofördelaktiga -0,35 %, samtidigt som man meddelar nya köp av obligationer! Börsen svarar med en gäspning. En icke-händelse helt enkelt! 


 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln