16 dec/ Därför höjer Fed räntan ikväll - så reagerar börserna!

Rådande inflationstakt i USA (senast +0,5 %) Rådande inflationstakt i USA (senast +0,5 %)

Skrivet av: Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Så var det dags för Federal Reserve, den amerikanska centralbanken, att fatta beslut om räntan ännu en gång.

Humöret är på topp. Lokan är på plats. Frågan är bara hur kommer Fed besluta?

Innan vi tittar på de makro-ekonomiska utsikterna, låt oss först definiera Feds mål:
1) Att inte bli ertappad med byxorna nere
2) Att tillse att inflationen på längre sikt når +2,0 %


Vi börjar med inflationsmålet. För tillfället stiger den amerikanska inflationen med +0,5 %  på årsbasis, och detta framgår i diagrammet ovan. Klicka på diagrammet för att förstora.
 

Antalet anställda i USA (employed people) Antalet anställda i USA (employed people)

Inflationens storlek påverkas till stor del av sysselsättningen, det vill säga hur många amerikaner som har jobb. Om människor har jobb, så har de mer pengar att konsumera för. Åtminstone i teorin. I diagrammet till höger kan vi se att 149.364.000 amerikaner har ett jobb idag och allt fler amerikaner får nu anställning. 

 

Konsumtionen i USA under Q3 uppgick till drygt 11.000 miljarder dollar (ugh) Konsumtionen i USA under Q3 uppgick till drygt 11.000 miljarder dollar (ugh)

Det är inte heller något problem med amerikanernas konsumtionslust, som just nu uppgår till $11.268 miljarder under Q3, och stigande!

 

Fed funds - den amerikanska styrräntan (+0,25 %), på positiv mark (något för Herr Ingves att fundera över varför) Fed funds - den amerikanska styrräntan (+0,25 %), på positiv mark (något för Herr Ingves att fundera över varför)

Hur kommer då Fed att besluta i kväll?

Sist det var dags för Fed att besluta om räntan var det mest sannolika beskedet en oförändrad ränta, med hänvisning till att Fed kommer att stå med "rumpan bar" om man (då) höjde räntan, och nästföljande KPI mätning skulle hamna  på 0 % eller negativt. För att läsa denna blogg från den 14 septemeber, klicka här! 

Nu har dock ny information kommit in. Sysselsättningen fortsätter att stiga och konsumtionen likaså. KPI har börjat stiga på allvar, och vad händer om nästa KPI mätning hamnar på +1,0 %?
Detta samtidigt som de makroekonomiska faktorer fortsätter att rusa närmare mot en "möjlig" överhettning (KPI stiger). Ja då står Fed med rumpan bar. Och det vill man förstås inte. Om inflationen fortsätter att stiga aggressivt får det inte se ut som om man bara stod och tittade på medan alla makroekonomiska indikatorer skenade.

Och där har vi det! Fed måste höja räntan i kväll för att hedga sin egen byxa. Det blir dock en modest ökning med +0,10 % till +0,25 %, från dagens +0,25%.

Börserna reagerar positivt och stiger. Om du vill läsa hur SP500 historiskt reagerat de senaste gångerna då Fed höjt räntan (efter en längre fallande period för styrräntan), klicka här!

 

Dela denna sida med dina vänner, med ett enda knapptryck! Dela denna sida med dina vänner, med ett enda knapptryck!


Dela gärna denna sida med dina vänner
Jag är tacksam om du vill dela denna blogg med dina vänner på facebookm LikedIn och via mail!

Detta gör du enkelt med ett enda knapptryck, med hjälp av ikonerna högst upp (se bilden till höger).

Om du vill ha ett mail nästa gång ett nytt blogginlägg publiceras, klicka här!

Etiketter: fed centralbankerna

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln