5 jan/ Årskrönikan: 2015 blev ett bra år - för den som följde säsongsmönstret!

Skrivet av: Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Det fanns goda förutsättningar för att 2015 skulle bli det positiva år vi alla hade hoppats på. Ja förutom för alla baissare då förstås.

År 2015 slutade -1,2 % och vid en första anblick så ser detta inte alls särskilt bra ut, men frågan är dock som alltid, hur definieras begreppet "bra" och "bra för vem"?
 

All långsiktig avkastning sker under vinterperioden 31 okt - 30 april All långsiktig avkastning sker under vinterperioden 31 okt - 30 april

Låt oss börja med att se året ur sitt "rätta" perspektiv
Det vill säga ur säsongsperspektivet. För dig som följt tasajtens analyser under året kommer detta inte som någon överraskning, att året består av två säsonger, "vinterperioden" (31 okt-30april), och "sommarperioden" 30april-31 okt".

Den amerikanska spekulanten Hirsch upptäckte att nästan all långsiktig avkastning skapades under "vinterperioden", och att börsen ofta slutade nära 0 % under "sommarperioden".

Därmed dock inte sagt att det inte fanns stora kast att tjäna pengar på under sommarperioden, men att dessa riktades lika mycket uppåt som nedåt - över tiden.

Den amerikanska supertradern Larry Williams fortsatte Hirsch:s studier och sammanställde fler år för den statistiska tabellen.

I tabellen till höger kan vi se den genomsnittliga utvecklingen för SP500/DJI under "vinterhalvåret", som uppgick till +7,4 % per år
(de senaste 38 åren), medan utvecklingen för "sommarperioden" mycket riktigt hamnade nära 0 %.

 

All långsiktig avkastning sker under vinterperioden 31 okt - 30 april All långsiktig avkastning sker under vinterperioden 31 okt - 30 april
För OMX blev föga oväntat resultaten väldigt "närliggande", då korrelationen är tämligen hög mellan SP500 och OMX. "Vinterperioden" slutade +12 % i snitt, medan "sommarperioden" endast +0,4 %.

Den grundläggande orsaken till detta fenomen menade Hirsch var att 40 % av alla större uppgångar hade/startade i oktober. Detta var betydligt mer än den statistiska siffran 8,3 % som fördelningen hade blivit för en vändning upp, om de stora vändningarna hade startat jämn fördelat över de olika månaderna över tiden! (det vill säga, om endast var 12:e uppgång startar i oktober).

Oktober månad var helt enkelt "the bear-killer"!

Om vi nu går tillbaka till diagrammet allra högst upp, kan vi se att OMX faktiskt toppade två dagar innan "vinter-perioden tog slut. Säsongsmönstret pekade på starten för en surare börsperiod från och med 30 april, och toppen kom den 28 april!

Som tur var fick alla tasajtens läsare information om detta i tid!
Under december månad förutspåddes hausse fram till 30 april, med en börs som skulle noteras nytt all-time-high! i början av året. Så blev också fallet denna gång!

I april varnades för att den positiva perioden gick mot sitt slut fram emot månadsskiftet april/maj, och att en mer blandad utveckling kunde förväntas ske under "sommar-perioden".
 
Månadsmönstret för stockholmsbörsen Månadsmönstret för stockholmsbörsen

Om vi tittar på hur väl OMX följde sitt "månadsmönster" kan vi i tabellen till höger se den historiska utvecklingen de senaste 25 åren på Stockholmsbörsen (månad för månad).

Exempelvis så har januari månad slutat i snitt +1,92 % de senaste 25 årens "januari-månader".

Om vi summerar den verkliga utvecklingen kan vi se att 9 månader av 12 föll in i "månadsmönstret". Detta motsvarar 75 % träffsäkerhet. Säg den trader som kan uppvisa detta resultat!
 

Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck! Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck!

Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck!

Jag är ytterst tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna högst upp (precis ovanför kursdiagrammet på Fingerprint) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!


Om Du vill få ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras, klicka här!​

Etiketter: årskrönikan

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln