9 jan/ Riksbanken hotar med valutaintervention igen! Är kronan för stark? 

Kronan har inte stärkts den senaste tiden på ett vis som föranleder en valutaintervention från Riksbanken, TVÄRTOM kronan har försvagats! (diagram källa: Infront) Kronan har inte stärkts den senaste tiden på ett vis som föranleder en valutaintervention från Riksbanken, TVÄRTOM kronan har försvagats! (diagram källa: Infront)

Skrivet av: Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Visst. Det är finansmarknaden - där skådespel, lögner och falskspel äger rum. Alla agerar endast i sitt eget intresse (gör inte du? gör inte jag?), och för varje "position" finns den en vinnare och en förlorare.


Frågan är förstås hur Svenska Riksbanken skall agera och uttala sig.
Svenska Riksbanken har ett problem. Inflationen vill inte stiga, och deras mål om +2 % ligger inte runt hörnet trots deras "insatser" (köp av obligationer och en styrränta som man sänkt ned till obegripliga -0,35 %).
Vad man än har för argument för denna negativa ränta så verkar dessa argument i alla fall inte bita, eftersom inflationen fortfarande befinner sig på låga +0,1 %.

Riksbanken gick nyligen ut och uttalade sig, att om kronförstärkningen fortsätter kan man bli tvungen att börja valutaintervenera. Detta måste ses som ännu en löjlig kommentar, i ett desperat försök att försöka snacka upp inflationen, genom hot om en "valutaintervention" (dvs trycka kronor i sedelpressen och sälja dem på marknaden, för att sänka kronans värde, exempelvis genom att sälja kronor och köpa Euro för dem, så att kronan faller och utländska importvaror blir dyrare, vilket skulle få priserna att stiga i butikerna, och så även KPI. Hurra för denna mästerliga plan! hurra för Svenska Riksbanken! Problemet är bara att de senaste årens kronförsvagning inte inneburit några stigande priser alls, se bara på dollarn som gått från 6,20 kr till 8,50 kr, samtidigt som KPI har fallit! 

Läs Riksbankens upprepade "hot" om valutaintervention om kronan fortsätter att stärkas:
"...Riksbankschef Stefan Ingves signalerar att banken är beredd att agera om kronans
förstärkning fortsätter.", klicka här!
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/riksbanken-hojer-kronberedskap​

30 dec 2015

Nåväl, någon valutaintervention är inte aktuell (nu heller)
Detta klargjordes redan den 13 nov 2015. För att läsa bloggen: "...13 nov/ Därför kommer Riksbanken inte att intervenera i det första taget!", klicka här! Någon förändring i detta resonemang finns inte nu heller. Den kronförstärkning Herr Ingves talar om finns endast i hans fantasi. I diagrammet ovan kan vi tydligt se att kronan försvagats -13 % de senaste
3 åren, från 8,20 kr till dagens kurs 9,28 kr (dvs Euron blir dyrare, kronan svagare). 
Dessutom, om vi zoomar ut kan vi se att kronkursen befinner sig nästan precis vid  jämvikts-punkten över tiden (kring 9,20 kr). Så vad är det för kronförstärkning herr Ingves pratar om? 

Det är väl klart att Herr Ingves också förstår allt detta, han kan mer om makroekonomi än alla oss tillsammans. Det Herr Ingves däremot inte verkar förstå är att marknaden inte går att lura. 

 

Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck! Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck!

Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck!

Jag är ytterst tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna högst upp (precis ovanför kursdiagrammet på Euron) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!
Om Du vill få ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras, klicka här!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln