17 jan/ Hur mycket påverkar den Kinesiska börsen oss? Borde vi oroa oss? 

Ingen brydde sig särskilt mycket då Shanghai steg +125 %, varför skall vi bry oss på vägen ned? (diagram källa: Infront) Ingen brydde sig särskilt mycket då Shanghai steg +125 %, varför skall vi bry oss på vägen ned? (diagram källa: Infront)

Skrivet av: Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Shanghaibörsen är världens femte största börs, och vid toppen i maj 2015 uppgick börsvärdet till hela 5500 miljarder dollar. Ett börsvärde som motsvarade cirka en fjärdedel av SP500 vid motsvarande tidpunkt.

Kasten på den Kinesiska börsen är enorma och den fråga man skall ställa sig är förstås hur mycket vi skall bry oss?

I diagrammen till höger kan vi se att utvecklingen varit minst sagt hausseartad i Shanghai. Under 2015 steg Shanghai börsen hela
+125 % under drygt ett halvårs tid, men under motsvarande tid steg Stockholm endast +38 % och för SP500 blev uppgången blygsamma +17 %. Vi kan därmed konstatera att korrelationen är allt annat än hög. 
 

Larviga kast i Shanghai (diagram källa: Infront) Larviga kast i Shanghai (diagram källa: Infront)

Dessutom har Shanghaibörsen en tydlig tendens att skapa våldsamma rörelser. I diagrammet till höger kan vi se "bubblan" i samband med finanskraschen 2007. Denna swing (2007) får dagens "boom and burst" formation att se larvig ut.

Värt att notera är att Stockholmsbörsen faktiskt åkt på mer stryk än den Kinesiska börsen om man räknar på den procentuella utvecklingen sedan okt 2014.
I OMX-diagrammet ovan kan vi faktiskt se att den svenska börsen är väldigt nära 1246 som är starten på uppgångsfasen (oktober 2014), vilket däremot inte den kinesiska börsen är, som fortfarande handlas +25 % ovanför denna startpunkt.

Därmed kan vi konstatera att det finns en korrelation mellan den Kinesiska börsen och SP500 (och OMX), men den är låg. Shanghaibörsen skulle exempelvis kunna falla -20 % och ända handlas kring "par" med såväl den amerikanska börsen som den svenska. Och om "vi" inte brydde sig oss när Shanghai steg +125 %,  varför skulle vi på vägen ner? 
 

Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck! Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck!

Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck!

Jag är ytterst tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna högst upp (precis ovanför det övre diagrammet på SP500) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!

Om Du vill få ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras, klicka här!

Etiketter: shanghai

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln