30 jan/ Eftertänksamhetens kranka blekhet – en Börskrönika om veckan som gick.

Nordea kommer alldeles strax att minska sin personalstyrka? (diagram källa: Infront) Nordea kommer alldeles strax att minska sin personalstyrka? (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Välkommen till tasajtens nya börskrönika - "Eftertänksamhetens kranka blekhet", som kommer att publiceras varje helg! Här kan du följa med och läsa om de viktigaste händelserna på finansmarknaden, under veckan som gick. 


Så körde äntligen rapportperioden igång. 
Börsen försökte förbereda sig så gott den kunde, eller kanske ska man säga, så lite dåligt som möjligt. Marknaden rörde sig sidlänges och först ut i skottgluggen var Nordea. Med ”hjälp” av (eller borde det stå ”trots”?) ca 30.000 st anställda och 1400 kontor lyckades bolaget tjäna 7,8 miljarder kronor, efter alla kostnader, detta kvartal. Inte illa. Varifrån dessa pengar kommer i från, får alla räkna ut på bästa sätt själv.

Frågan är förstås hur länge alla kunder är villiga att betala för de tjänster som bankerna tillhandahåller. Idag handlar till och med mormor aktier på börserna via sin padda till 0,03 % courtage. Samtidigt som allt fler lån förmedelas via "internetapplikationer", utan större inblandning av "personal". Det är inte konstigt att Nordea meddelade att de tänker omvandla sig till en ”fullt ut digital bank”. VD:n påpekade också att Nordea redan tagit 2 miljarder kronor i "omstruktureringskostnader" (vilket underbart ord, som i praktiken betyder, säga upp stackars medarbetare) för denna "omvandlingsprocess" (vilket underbart ord som rättfärdigar det hela) under Q4 2015.

Nåväl, det är inte synd om de som jobbar på bank, de visste alla att spelreglerna stod i locket (som på alla Alga-spel). Nu återstår det bara att se hur marknaden tänker "rösta", köpa eller sälja Norde-aktien? Och som vanligt finns det ingen orsak för oss att sitta och klaga – den som tycker att bankerna tjänar alltför snuskigt mycket med pengar på ett hutlöst vis, på Din bekostnad
- köper helt enkelt bank-aktier själv!

Är trenden upp eller ned? (diagram källa: Infront) Är trenden upp eller ned? (diagram källa: Infront)

För "Regalskeppet Vasa" (Ericsson), ser framtiden dunkel ut. Aktien handlas -8,2 % lägre än innan rapporten, och det är lätt att virra bort sig i den kortsiktiga kasten. Rapporten i sig visade sig absolut vara i närheten av vad marknaden hade förväntat sig.

Rörelseresultatet blev 11 miljarder kronor, att jämföra med förväntade 10,7 miljarder. Bruttomarginalen kom in -1 % sämre än väntat till 36,3 %.
I diagrammet nedan kan vi se att aktien handlas på samma nivå som för 14 år sedan. Och ser man på! I en stigande trend! Eller? Zoomar vi däremot ut diagrammet, så vi kan se dotcom-kraschen år 2000, så kan man förstås ifrågasätta trendens riktning.

har Ericsson framtiden framför sig eller bakom sig? Och om vi inte vet...Då är det inte ett bra bet! (diagram källa: Infront) har Ericsson framtiden framför sig eller bakom sig? Och om vi inte vet...Då är det inte ett bra bet! (diagram källa: Infront)

Vad är då Vasaskeppet värt?

Enligt Ericssons årsredovisning landade bolagets årsresultat (2015) på +13,7 miljarder. Med dagens börsvärde ger detta en multipel på 16,8x till årests vinst.

Räknar vi däremot på 2016 års estimerade vinst (där man kan anta att marknaden värderar aktien?) hamnar värderingen i stället på en multipel om 12-13x.

Sedan har vi förstås frågan om bolagets långsiktiga tillväxt obesvarad.

Om vi granskar Ericssons vinstutveckling i stapel-diagrammet ovan framgår tydligt att någon självklar tillväxt inte alls finns i framtiden.

Och om utvecklingen skulle bli flat, då har vi mer en passande värdering kring 
8-10x.

Om Ericsson levererar en vinst om +13,7 miljarder om (låt säga) 10 år, då går det att kalkylera fram ett värde på bolaget till en multipel om 10x, dvs 10 x 13,7 miljarder = 137 miljarder. Aktien handlades i fredags till ett börsvärde om 320 miljarder. Med en multipelvärdering om 10x
skulle aktien faktiskt kunna handlas till 43 kr per aktie! Sannolikheten för detta får förstås någon som kan något om saken göra. 

Nu har dock Ericsson intäkter på väg även från patent från Apple, och marknaden har ett estimat kring 19 miljarder för helåret 2016. Rent fundamentalt är dock inte Ericsson något fynd, då det är lättare att se en stillastående vinstutveckling än en som skjuter i höjden. Rent tekniskt finner aktien stöd vid såväl 60 kr-nivån som 70 kr-nivån.
 

Januari går sämre än väntat för HM. OMX ligger dock stilla (diagram källa: Infront) Januari går sämre än väntat för HM. OMX ligger dock stilla (diagram källa: Infront)

Bland övriga bolag, fick vi bland annat se H&M sänka sin prognoser för januari,  Autoliv och Atlas Copco, smyga in en förtäckt vinstvarning och Tele2 och Getinge köra i diket. 
Glädjeämnena var få - Elux och Felia.

Den amerikanska centralbanken Fed hann under veckan meddela att räntan lämnade oförändrat till +0,25 %. Marknaden svarade med en gäspning.

Den japanska centralbanken BOJ (Bank of Japan) chockade marknaden med att sänka sin styrränta till negativt territorium. Detta stärkte förstås förstås dollarjippi (USDJPN).

För stockholmsbörsen och OMX-index kan vi sammanfattningsvis konstatera att köparna och säljarna är i balans, och marknaden ligger också bevisligen helt flat efter månadens initiala nedgång från 1450 till 1350.


Om du vill ta del av tasajtens index och aktieanalyser, klicka här!

 

Berätta för dina vänner om denna finansblogg - med ett enda knapptryck!

Jag är ytterst tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna högst upp (precis ovanför prisdiagrammet på Nordea) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!
Om Du vill få ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras, klicka här!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln