6 feb/ Eftertänksamhetens kranka blekhet – en Börskrönika om veckan som gick

Swedbank sköt i stolpen, men SEB sköt i mål! (diagram källa: Infront) Swedbank sköt i stolpen, men SEB sköt i mål! (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Börsen gick in i dess andra rapportvecka. Under denna vecka var det som vanligt, upp till bevis för såväl verkstad som bank. Var första veckans företagsrapporter starten på en trend, eller skulle den andra veckans bolag balansera? Nordea släppte en dålig rapport och fick enormt med stryk.

Hoppet stod till Swedbank och SEB. Swedbanks rapport visade rimligt acceptabla siffror, medan SEB visade styrka. Börsen belönade båda företagen. Swedbank slapp rasa, och SEB steg.

För verkstadsbolagen fick vi se en blandad utveckling. Alfa Laval svek och föll, medan SKF, Volvo och Sandvik svek men steg. Det fanns sålunda mycket negativa förväntningar diskonterade i verkstad. Detta gällde dock inte Fingerprint, som levererade men föll ändå.
 

Nära otäck säljsignal (diagram källa: Infront) Nära otäck säljsignal (diagram källa: Infront)

Det stora problemet just nu kommer dock inte från de enskilda börsbolagen utan från tekniska nivåer både på den amerikanska och tyska börsen.

SP500 finner sitt stöd på 1867 och DAX sitt på 9315. Börsen i USA har stigit hysteriska +220 % på 6 år (36 % per år), från 666 upp till 2134. Samtidigt har den amerikanska centralbanken pumpat in pengar via sedelpressen (QE-programmen), och frågan är nu förstås om börsen klarar av att stiga mer nu när man stängt av denna.

Inga nya pengar från Fed = bolagen måste stiga på egna meriter (man måste faktiskt tjäna pengar, va skojar du?)

I fredags fick vi se LinkedIn rasa -43 % efter att ha missat marknadens vinstestimat. Detta är självklart ett stort varningstecken (big red flag), och en indikation på att marknaden inte tänker upprepa en ny dotcom-fadäs. Risken är så klart för hög i USA. Och börsen måste ned. För att läsa senaste Finansbloggen om SP500, klicka här!

I Tyskland har marknaden redan gått i förväg och har nu fallit ned mot 9315-9325, som var huvudscenariot sist det diskuterades om DAX:
"...DAX finner stöd nere vid 9325 och när indexet når hit får vi se hur marknaden reagerar. Först då vet vi om en köpsignal kan vara aktuell.."
Läs senaste bloggen om DAX från den 21 jan 2016, klicka här!

Indexet stängde faktiskt under stödet igår. I diagrammen till direkt ovanför kan vi se balansakten kring de viktiga stöden för SP500 och DAX.

Huvudscenariot är att vi får se en rejäl negativ urblåsning på nedsidan för båda dessa index. Att priserna faller betyder att säljarna är på plats, och de är i majoritet. Och varför ska man äga aktier när säljarna är på plats?

För dig som vill ha exponering mot SP500/DAX/OMX eller andra börsindex kan tasajten rekommendera CMC Markets CFD:s med låga och fördelaktiga spreadar för index! 

Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck! Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck!

Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck!

Jag är ytterst tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna allra högst upp (precis ovanför kursdiagrammet på Swedbank och SEB) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!

Om Du vill få ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras, klicka här!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln