12 feb/ Riksbanken sänkte räntan igen - Så kommer man att agera i framtiden!

Riksbanken spår sjunkande BNP, men stigande inflation. Fullt möjligt, men knappast sannolikt (källa: riksbank.se) Riksbanken spår sjunkande BNP, men stigande inflation. Fullt möjligt, men knappast sannolikt (källa: riksbank.se)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Herr Ingves skägg sitter allt jämt fast i brevlådan. Det stora problemet med "problem" är att om man låtsas som de inte finns, försvinner de ibland av sig själv. Dessvärre blir de oftast värre. 

Riksbanken har ett stort problem. KPI vill inte stiga. Riksbankens mål är +2,0 %, och man har nu månad efter månad mixtrat med den prognosticerade banan för KPI (se den "nedre" diagrammet till höger som heter KPI med osäkerhetsintervall).

Här kan vi se KPI från 2010 fram till nutid, och därefter framåt i tiden kan vi se Riksbankens prognos iförd med "streckad linje". Vi kan se att Riksbanken tror att KPI når +2,0 % i mitten av 2017. Herr Ingves har nu flyttat denna kurva månad för månad så att den skall se ut att nå +2,0 % (1-2 år fram i tiden).

Gåta: Vad är det som går och går men aldrig kommer fram till +2,0 %?

Det stora problemet med herr Ingves KPI-prognos är att han samtidigt förutspår ett fallande årligt BNP. Om den positiva ökning av BNP mellan år 2012-2015 inte gav någon ökad KPI, varför skulle då en sänkning av BNP mellan åren 2016-2018, göra det?
 

Riksbanken använder sig av Logik för höns. Riksbanken använder sig av Logik för höns.

Logik för höns förstås.

Riksbanken sänkte reporäntan till -0,50 % (från -0,35%) igår. Att sänka räntan till ännu lägre nivå inne på negativt territorium, med en dåres envishet, har varken fått KPI att stiga  då, och kommer inte heller att få den att stiga "nu". KPI är ett mått som beror på hur mycket den allmänna prisnivån stiger i landet på konsumtionsvaror. Självklart kommer vi inte att rusa ut och köpa nya tubsockor (hål på tubsockshälen är ok, givet att det inte är det på båda fötterna) idag bara för att Herr Ingves ligger snett i sin räntebana.

Den negativa räntan kommer på sikt innebära att man inte får ränta på pengarna på banken (man får i stället betala ränta för att få äran att ha pengarna hos banken, hurra för Riksbanken!). Hur många tänker hålla pengar på bank då? Och om privatkunderna tar ut sina pengar då får bankerna mindre kapital att låna ut. Och var tar då pengarna vägen? Ja inte kommer vi att köpa tubsockor för dem (nu heller). Inte heller resa till Karlstad.

Alltså stiger inte KPI. Den som argumenterar för motsatsen måste först förklara varför KPI inte stiger i diagrammet ovan (KPI just nu +0,1 %).

Och om allt var frid och fröjd, varför sänkte då Herr Ingves räntan ännu mer?

Den bistra sanningen är att Herr Ingves har samma problem som alla andra centralbanker. Sänkningarna av styrräntan ger inte högre KPI (vilket beror på att nästan all disponibel inkomst går till det svarta hålet mobil/IT/surf/data/mobiltelefoner). Herr Ingves kommer helt enkelt att fortsätta att sänka räntan med myrsteg, som är så små att det påminner mer om en fis i rymden, bara för att det utåt skall se ut som om han gör något åt saken (förutom att dricka Loka). Stackars Herr Ingves, det är inte has fel att vi köper en ny mobiltelefon och tecknar ett nytt abonnemang, och staplar resten av pengarna på hög och sparar dem. 

Men hur var det nu igen med begreppet "spara"?

Var det bra eller dåligt att "spara", och hur var det med införandet av amorteringskravet, som Riksbanken själva vill se? (källa: artikel exempelvis i dn.se). Kommer konsumtionen att öka om folket måste betala av mer på sina bolån? Självklart kommer ett amorteringskrav att påverka KPI negativt (vi får mindre pengar till konsumtion). Alltså agerar riksbanken emot sig själv. Ena sekunden vill de att KPI skall stiga, och man försöker sänka räntan för att det skall bli så. Andra sekunden vill man införa amorteringskrav, som gör att KPI faller.

Herr Ingves ena hand säger si  -  hans andra hand säger så   (logik för...se bild ovan).


För dig som vill ha exponering mot OMX kan tasajten rekommendera CMC Markets CFD:s med låga och fördelaktiga spreadar!
 

Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck! Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck!

Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck!

Jag är ytterst tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna allra högst upp (precis ovanför diagrammen på BNP och KPI) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!

Om Du vill få ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras, klicka här!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln