13 feb/ Eftertänksamhetens kranka blekhet – en Börskrönika om veckan som gick

Tyska DAX varnade för fallande kurser då stödet på 9314 bröts för en vecka sedan (diagram källa: Infront) Tyska DAX varnade för fallande kurser då stödet på 9314 bröts för en vecka sedan (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Vem bryr sig om enskilda bolagsrapporter? Inte marknaden i alla fall. Under veckan som gick fanns det värre större saker att oroa sig för. Till exempel; Kina och Grekland. Nu hotade tydligen Kinas banksystem att kollapsa, med en global ekonomiska härdsmälta som följ. Man dammade också av Tsipras och Varoufakis. 

Nåväl, kanske inte Varoufakis. Det intressanta med dessa ”problem” som media målar upp, är att de alltid dyker upp som huvudrubriker efter att nedgången inträffat.

Varför måste det alltid finnas en förklaring?

Det mest troliga är kanske trots allt att en händelse är ett resultat av flera faktorer, som spelat olika stor roll. Eller så finns det ingen förklaring. Sedan är frågan förstås vilken roll detta spelar? När kurserna faller så är säljarna på plats och i majoritet. Då ska vi inte äga aktier, utan i stället inrikta oss på att försöka tjäna pengar på fallande rörelser, eller tillfälliga uppställ. Detta ställer förstås större krav på den som skall handla och de enkla vinsterna vill inte längre infinna sig, som under 2013-2014, då den tekniska analysen spottade ut köpsignal efter köpsignal.
Riskhantering har aldrig varit så viktig som nu.

Den tekniska analysen varnade för en negativ urblåsning förra lördagen (se föregående börskrönika, klicka här). Med facit i hand (då är vi alla professorer) kan vi konstatera att baissescenariot slog in och Stockholmsbörsen (OMX) föll hela -6,2 %, där index föll från 1330 ned till 1247 som lägst. Huruvida detta var en ”urblåsning” eller inte är upp till var och en att bedöma. I Tyskland föll DAX nästa exakt lika mycket, och nedgången i Frankfurt mätte -6,3 %. Den tyska börsen hade givit en långt mer tydlig säljsignal (se diagrammet ovan).

OMX finner stöd nere vid 1200 - teckna ett abonnemang hos tasajten så får du veta om teknisk styrka eller svaghet är på plats, redan  i ett tidigt skede (diagram källa: Infront) OMX finner stöd nere vid 1200 - teckna ett abonnemang hos tasajten så får du veta om teknisk styrka eller svaghet är på plats, redan i ett tidigt skede (diagram källa: Infront)

De större bolagen har nu släppt sina kvartalsrapporter och resultatet blev i snitt -0,32 i betyg på en skala -3 till +3 (se tabellen nedan, där bolagens Q4-rapporter framgår). Sammanlagt har de svenska aktierna fallit i snitt -4,4 % efter släppta rapport. På den positiva sidan finner vi kanske framför allt Fingerprint och SEB som lockar till köp.

Ur det tekniska perspektivet finner OMX sitt långsiktiga stöd nere vid 1200 (se diagram direkt till höger), och för dig som vill vara med tidigt och få säljsignaler, och slippa förlora pengar på fallande kurser, samt veta om styrkan finns i marknaden om den faller ned till 1200, kan förslagsvis teckna ett abonnemang hos tasajten till priset av en kopp kaffe per dag. För att läsa mer/ teckna ett abonnemang, klicka här!

För dig som vill ha exponering mot SP500/DAX/OMX eller andra börsindex kan tasajten rekommendera CMC Markets CFD:s med låga och fördelaktiga spreadar för index!

 

Bolagsrapporterna har underraskat- Fingerprint och SEB lockar till köp!
Bolagsrapporterna har underraskat- Fingerprint och SEB lockar till köp!
Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck! Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck!

Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck!

Jag är ytterst tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna allra högst upp (precis ovanför kursdiagrammet på DAX allra högst upp) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!

Om Du vill få ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras, klicka här!
 

Kommentera gärna:

  • G Engdahl • 13 februari 2016 17:27:57
    Har vi nån nytta NU av en trendlinje som är dragen från 2008 och framåt till idag? Det är ju fråga om väldigt kortsiktig handel. Vad jag förstår är alla trender som vi har nån nytta av neråt. Eller är du ute efter en trolig vändning? En annan sak: går det inte att urskilja en rätvinklig tringel med närliggande katet på ca 1245 och motstående katet längs månadscandlesticket för 141031. Det innebär ju att sannolikheten för nedgång är 70 % eller hur?
    Hälsningar
    Gösta

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln