18 feb/ Boräntorna på väg upp mot 4-5 % om man skall tro Riksbanken - Svenskt KPI rusar!

Riksbanken förutspår ett svenskt KPI om +3,0 % 2018 - var ligger då boräntan? (diagram källa: publicerat av Nyhetsbyrån direkt, med källhänsvisning till SCB och Riksbanken) Riksbanken förutspår ett svenskt KPI om +3,0 % 2018 - var ligger då boräntan? (diagram källa: publicerat av Nyhetsbyrån direkt, med källhänsvisning till SCB och Riksbanken)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Sveriges politiker talar sig varma om hur migrationen kommer att innebära fler arbetstillfällen och vilka fantastiska fördelar detta för med sig. Det må så vara. 

(OBS! tasajten är en politiskt oberoende blogg som inte har några åsikter om politik, utan endast försöker bedöma hur de finansiella marknaderna kommer att utvecklas, beroende på vad som händer globalt och inrikes).

Det man däremot inte talar sig varm om, är den ränteuppgång som detta skulle föra med sig, om deras "positiva" scenariot skulle slå in,  med boräntor kring 4-5 % som följd. 

Idag släppte SCB siffror för det svenska KPI-måttet förändrats den senaste månaden. KPI är det samma som inflationen i Sverige och KPI står för konsumentprisindex. Sveriges KPI steg från +0,1 % till +0,8 % (jämfört med motsvarande siffra förra året).  I tabellen ovan kan vi se Svenska Riksbankens prognos om ett KPI kring +3,0 % fram mot 2018. Om detta skulle slå in är väl knappast boräntor kring 4-5 % något konstigt? Ett bolån med 5 % ränta på 4.000.000 skulle då ge en räntekostnad på 200.000 kr/år eller 16.700 kr/ mån. 

 

Hej babiriba för bemanningsföretaget - priset på arbetet rusar i höjden (diagram källa: Infront) Hej babiriba för bemanningsföretaget - priset på arbetet rusar i höjden (diagram källa: Infront)

Att priserna är på väg upp i samhället bekräftas av "bemanningsföretaget" Poolia
(POOL B) som i dag släppte sin kvartalsrapport.

Bolaget omsatte förra året 700 mkr och ökade nu denna till 757 kr. Denna ökning om +8 % är inte det anmärkningsvärda, utan det är att vinsten steg från +1,8 milkr till 16 miljoner motsvarande +788 %. Aktiemarknaden belönar idag aktien med +16 % uppång (se diagrmmet till höger).

Sammanfattningsvis:
Efterfrågan på arbetskraft stiger   +8 %
Priset på denna arbetskraft steg   +788 %

Att priserna är på väg upp råder det ingen tvekan om! Det är nu slut på räntesänkningarna från Svenska Riksbanken, som i stället kommer att börja höja räntan redan detta halvår.

Den som inte bundit sina boräntor, ringer nu sin bankman i panik, och binder dem!

För dig som vill ha exponering mot valuta kan tasajten rekommendera
CMC Markets CFD:s med låga och fördelaktiga spreadar!
 

Dela denna sida i panik med dina vänner - med ett enda knapptryck! Dela denna sida i panik med dina vänner - med ett enda knapptryck!

Dela denna sida i panik med dina vänner - med ett enda knapptryck!

För dina vänners skull, dela denna artikel med alla som har ett rörligt bolån. Använd gärna de små ikonerna allra högst upp (precis ovanför diagrammen på KPI) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln