20 feb/ Eftertänksamhetens kranka blekhet – en Börskrönika om veckan som gick
 

Så tycker britterna om EU: 51 vs 49 - röst poll publicerat i The Telegraph Så tycker britterna om EU: 51 vs 49 - röst poll publicerat i The Telegraph

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Britterna är missnöjda med EU. Om så inte hade varit fallet skulle knappast en folkomröstning legat på dagordningen.
Som vanligt försöker media och politiker måla upp en hotbild om vilken katastrof som väntar om Storbritannien går ur EU. En av förespråkarna för detta är allas vår egen fd statsminister Fredrik Ruinfeldt, som avslutade sin karriär med det numera kända citatet ”öppna era hjärtan”, något som i praktiken lett till "öppna era plånböcker”. Det gör ingenting. Sverige har pengar. Än så länge.

Brexit är förstås en storm i ett vattenglas, precis som Greklandskrisen.
Enligt The Telegraph ligger ”stanna i EU” och ”lämna EU”, sida vid sida kring 52/48 i favör för stanna.
Enligt en undersökning publicerad av Reuters har dock ”lämna EU” just nu majoritet (1 feb).
”… The survey of 1,735 people showed 42 percent of Britons would vote to leave the bloc compared to 38 percent who wanted to stay.”
http://uk.reuters.com/article/uk-britain-eu-poll-idUKKCN0V90UQ
 

OMX befinner sig på samma nivå som för två år sedan (diagram källa: Infront) OMX befinner sig på samma nivå som för två år sedan (diagram källa: Infront)

Alla argumenterar förstås bara efter sin "egen övertygelse". Fredrik Ruinfeldt och Stefan Löfven talar båda om alla fördelarna med EU.  
EU-motståndarna om nackdelarna.

Min övertygelse är att ett företags aktiekurs på "kortare sikt" styrs av psykologiska, datoriserade och slumpartade orsaker, medan den på "längre sikt" faktiskt beror på hur mycket intäkterna förväntas växa, (va? måste bolagen tjäna pengar för att aktien skall stiga? Nu förstår jag inte...)

Av detta följer ett detta resonemang; kommer Astrazenca att sälja mindre magsårsmedicin för att Storbritannien lämnar EU? Svar, knappast! Kommer Atlas Copco sälja mindre gruvmaskiner till Kina för att Storbritannien går ur EU? Svar: knappast! Kommer Lindab sälja mindre stuprör till Österrike för att Storbritannien går ur EU? Svar: knappast! Kommer det spelas mindre Candycrush på våra mobiltelefoner för att Storbritannien går ur EU…

Alltså: Hur mycket påverkas de svenska bolagen av att Storbritannien lämnar EU?
 

Gör läsaren så rädd som möjligt! Gör läsaren så rädd som möjligt!

Alla försöker förstås bara tjäna pengar. 
Inget fel i det. Nyhetstidningarna vill få dig att klicka på deras sida och vips några tusen kronor i intäkt på annonsvisningar! Om medias artiklar inte är hotfulla ja då vill vi inte heller klicka på dem. Vem vill läsa en artikel om att Astrids café har bestämt sig för att köpa in nya virkade bordsdukar till de små runda borden i längst in i caféet?

Nej bättre med hotfulla artiklar. Dessa vill vi klicka på, såsom "BREXIT – Katastrof för Sverige hotar!", Eller denna rubrik från Wall Street Journal:  
”…Analysis: Brexit’s Hidden Threats—to Europe
Nu är det inte bara "hot". De är ”gömda hot". Mycket farligt! (inte).

Alla som bedriver handel med finansiella instrument bör alltså ta allt som står i media med två stora nypor salt.

Det är sålunda upplagt för stor dramatik (men inte för börsen) fram till (kring) den 23 juni 2016 då britternas folkomröstning förväntas skall ske. Ett utträde skulle försvaga Euron förstås (trots att Storbritannien inte ingår), och detta skulle gynna hela EU, och framför allt Tyskland. En svagare Euro, innebär rabatt på EU-varor för alla som bor utanför EU-området, och sålunda en ökad försäljning (om Euron faller -10% kan Amerikanen köpa en tysk bil till 10% lägre pris). Hurra för Euron! Och just därför ser vi ett relativt lågt engagemang i denna fråga, från ”övriga” medlemsstater. ”Politikerna” vill förstås ha kvar Storbritannien eftersom de anser att de håller på att bygga något ”stort”. Är inte alla politiker "maktgalna"? På samma sätt som de som spelar fotboll är galna i fotboll?, och de som är kapitalister är galna i pengar? Och de som arbetar med choklad, är galna i Choklad?

Hade detta spektakel varit någon stor och avgörande fråga för EU då hade Fru Merkel varit på framsidan varje dag och talat om solidaritet, fred och framtid (för EU), och där vikten av ett Storbritannien i EU är en avgörande fråga för Europa. Nu är hon inte det. Ingen annan EU-politiker heller.

Nej sanningen är att alla länder just nu tävlar om en så svag valuta som möjligt. Sverige likaså.
Är det exempelvis inte Svenska Riksbanken som tagit räntorna ned till negativt territorium för att försvaga kronan. Och som dessutom hotade med att ”valutaintervenera” , dvs trycka mer kronor i sedelpressen och sälja dem på marknaden för att försvaga svenska kronan.

OMX studsade exakt på punkten på 1247-stödet, och nådde den negativa tekniska målkursen på 1250 (diagram källa: Infront) OMX studsade exakt på punkten på 1247-stödet, och nådde den negativa tekniska målkursen på 1250 (diagram källa: Infront)

Nåväl, låt oss nu titta på något som går att förstå sig på. Åtminstone ibland. Och när vi gör det då har vi en position och riskerar våra pengar. Och när vi inte gör det så står vi på sidan och tittar på. Enkel logik för framgång inom aktiehandel.

OMX har den senaste veckan eller så, gjort en av de största uppgångarna i modern tid.

Börsen steg från fredagen den 12 feb till fredagen den 19 feb hela +10,7 %. Detta efter att OMX först fallit ned till den tekniska negativa målkursen 1250 med en studs exakt på punkten, på det tidigare stödet från 16 okt 2014 på 1247, för att därpå studsa upp i ett mega-rally tillbaka upp till 1381 på endast 6 börsdagar.

Den underliggande årstrenden är dock fortfarande negativ från toppen och all-time-high på 1720 den 28 april 2015 (du missade väl inte tasajtens varning om den möjlig topp i månadsskiftet april/maj förra året), och det kommer därför högst intressant den närmaste tiden då vi får se om OMX kan utlösa någon tydlig mer långsiktig köpsignal.

För att teckna ett abonnemang på tasajtens tekniska analysbrev inklusive daytrading rapporter
3 gånger om dagen på OMX,
klicka här!

För dig som vill ha exponering mot OMX eller andra aktieindex kan tasajten rekommendera
CMC Markets CFD:s med låga och fördelaktiga spreadar!


Om du vill ha ett mail nästa gång en ny blogg publiceras, klicka här!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln