28 feb/ Eftertänksamhetens kranka blekhet – en Börskrönika om veckan som gick

Boris Johnson will vote "leave" and David Cameron "stay". What will Arnold say? (Brexit: to be or not to be) Boris Johnson will vote "leave" and David Cameron "stay". What will Arnold say? (Brexit: to be or not to be)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Veckan som gick präglades av sedvanligt politiskt tjafs (läs: icke-händelser). Förra söndagen (21 feb) gick Londons Borgmästare Boris Johnson ut och tog parti för "leave EU", vilket fick sannolikheten för en "Brexit" (Storbritannien lämnas EU) att stiga rejält, Då Herr Boris Johanson anses vara en strak opinionsbildare. 

De politiska avpolletterade gamarna i Sverige som knappast uträttat mycket för folket, hade som vanligt helt plötsligt många och starka åsikter (eftersom de nu inte riskerar att tappa röster, om de uttalar sig). Exempelvis, så påpekade Herr fd statsminister Fredrik Ruinfeldt att det land som kommer förlora allra mest (förutom Storbritannien själva) på en Brexit var Sverige!
http://www.expressen.se/nyheter/politik/reinfeldt-sverige-storsta-forloraren/
Ungefär som då Göran Persson hotade med högre räntor om Sverige inte skulle gå med i Euron (vi vet alla att räntorna därefter har kraschat och just nu befinner sig på rekordlåga negativa -0,50 %).
http://www.expressen.se/nyheter/euron-utan-atervando-enligt-persson/

Nåväl börsen svarade med en uppgång +2,20 % dagen efter (måndagen 22 feb) och någon Brexit-panik fick vi inte se. Detta berodde förstås på att de svenska företagen kommer att gå "lika bra" eller "lika dåligt" oavsett om Storbritannien ingår i EU eller inte (oavsett vad Herr Reinfeldt vill försöka påstå). Eller kommer kanske Clas Ohlson att sälja mindre skruvmejslar om så sker? Kommer H&M sälja färre jackor?

Tonåringen:
-Åh nej, Storbritannien gick ur EU, nu struntar jag i att köpa en ny vårjacka, mamma!

-Se nu till att inte bygga för högt gubbar! -Se nu till att inte bygga för högt gubbar!

I vanlig ordning fortsatte tjafset om "bostadsbristen". En faktor som absolut påverkar Sveriges ekonomi. Lösningen är förstås enkel. Bygg mer!

Sveriges bostadsproblem framgår förstås när man ser följande bild, som jag tog igår. Marken är redan betald för. Byggkranarna är på plats. Men varför bara 10 våningar? Hur mycket "mer" kan rimligtvis 10 eller 20 våningar till kosta? Aja baja, regelverket och Plan och bygglagen säger att området inte får ändra karaktär. Sedan undrar man varför det är bostadsbrist. Är det inte Plan och bygglagen, så är området "k-märkt" (kulturminnesmärkt). Vilken tur att de som skapade dessa "k-märkningar" inte levde på stenåldern, för då hade vi fortfarande bott i hyddor!

OBS - Viktigt: tasajten har ingen politisk åsikt annat än att det dricks för mycket Loka på centralbankerna runt om i världen. De borde veta bättre. Kolsyra är extremt ohälsosamt (läs gaser). 

Ser man på! OMX studsade på stödet på 1247 på punkten! Under veckan som gick fick vi dock se en sidlänges börs (+1,2 %). Förresten, är inte det där en huvud/skuldra? (diagram källa: Infront) Ser man på! OMX studsade på stödet på 1247 på punkten! Under veckan som gick fick vi dock se en sidlänges börs (+1,2 %). Förresten, är inte det där en huvud/skuldra? (diagram källa: Infront)

Hur ser då situationen ut för börsen?
Vi fick se ett OMX falla ned till 1247-stödet precis på punkten! för att sedan påbörja en upprekyl. Upprekylen tog vid men började övergå i en vilopaus under veckan som gick. Under flera dagar kastade sig börsen mellan hopp och förtvivlan för att slutligen stanna på +1,2 %.

Det mest sannolika scenariot härifrån är:
Att OMX fortsätter sin ryckiga färd, på sikt uppåt i ett försök att nå 1400-1450. Med lite fantasi kan vi möjligtvis se en omvänd huvud/skuldra-formation (som förutspår en uppgångsfas om nack-linjen bryts). Samtidigt vet vi också att styrkan kan ta slut när som helst, men som tur är lär de tekniska indikatorerna ge oss en relativt tidig varning om detta.

För dig som vill ha exponering mot SP500/DAX/OMX eller andra börsindex kan tasajten rekommendera CMC Markets CFD:s med låga och fördelaktiga spreadar för index!

För dig som vill läsa mer om tasajtens tekniska analysbrev, klicka här!

Dela denna sida med dina vänner - med ett enda knapptryck!

Jag är ytterst tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna allra högst upp (precis ovanför bilden på EU/UK flaggorna) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!
 

Kommentera gärna:

 • Fredrik • 28 februari 2016 15:49:44
  Hej,
  Tack för en väldigt intressant blogg om börsen i allmänhet och Fingerprint i synnerhet.

  Även om jag helst vill lita på fundamental analys går det inte att undgå att snegla på vad den tekniska analysen säger.
  Tror du att vi börjar närma oss någon botten på den här björnmarknaden som har varit en längre tid, eller är dessa uppgångar vi just nu ser endast wienerbrödsvagnen som rullar fram, för att kocken har glömt laga den riktiga måltiden?
 • Tack Fredrik!
  Man brukar säga "handla det du ser", vilket i pricip innebär att om du ser en björnmarknad så är det en björnmarknad. När den slutar vet ingen. Wienerbrödsvagnen fylls på varje månad!
  Stort lycka till!
  (Per, tasajten.se)

  29 februari 2016 11:44:42

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln