19 mars/ Eftertänksamhetens kranka blekhet – en Börskrönika om veckan som gick

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Under veckan som gick låg fokus på Federal Reserves räntebesked i onsdags.

Det amerikanska konsument-prisindexet CPI visade sig under onsdagen ha stigit +1,0 % ned från januaris mätvärde +1,4 % och detta blockerade defintivt en ny höjning (vad händer om nästa mätvärde hamnar på +0,5 %? Då kan inte Fed försvara sin eventuella höjning på onsdagskvällen).

Marknaden tog fasta på Feds uttalanden om att kommande räntehöjningar var mindre sannolika, och SP500 steg upp till 2050 och så var denna vecka slut i USA.

 

Priserna stiger mest i "mellanstora städer" (diagram källa: Valueguard) Priserna stiger mest i "mellanstora städer" (diagram källa: Valueguard)

Hausse på Bostadsmarknaden
Under veckan som gick kom även glädjande siffror från
​såväl Valueguard och Svensk mäklarstatistik. Stort grattis!

Bostadsmarknaden (bostadsrätter) fortsätter att sätta härliga prisrekord och så även ett nytt All-time-high! Hurra för stigande bopriser!

Mest steg dock priserna i "mellanstora städer".

Prisuppgång 12 mån:
Boden +39 %
Sandviken: +38 %
Sundsvall +25 %
Dalarnas län: +43 %
Karlstad +30 %
Botkyra +29
Borås +30 %
Härryda: +35 %
Karlskrona: +40 %
Motala: +28

Stockholm: +15 %
Göteborg: +15 %
(källa: Svensk Mäklarstatistik)


"...Boende i Sverige är, och kommer bli en ännu större bristvara de närmsta åren. Räkna med stora prisuppgångar! Dagens priser kommer se ut som en kexchoklad för 1:50 kr på ICA."
(från tasajtens finansblogg den 14 oktober)


Att priserna skulle fortsätta upp kommer knappast som någon överraskning. Åtminstone inte ur ett nationalekonomiskt perspektiv. För den som tror på lagen om utbud och efterfråga kan slutsatsen bara bli en - bopriserna kommer fortsätta ännu högre! Detta framgick även av tasajtens finansblogg från den 14 oktober förra året. Här framgår att det byggs cirka 30.000 bostäder per år enligt organet Byggnadsarbetaren, och att bostäderna är "slut" i landet. Och om något är "slut", vad blir då priset på de lägenheter som kommer ut på marknaden? för att läsa denna finansblogg, klicka här!

 

Trelleborg utlöste en köpsignal (diagram källa: Infront) Trelleborg utlöste en köpsignal (diagram källa: Infront)

Köpsignal kom i Trelleborg!
Under veckan som gick skrev tasajten om en köpsignal i Trelleborg, då motståndet vid 152 kr-nivån bröts. Det återstår förstås att se om priset kan klättra ända upp till kanaltaket.  

OMX handlas för året ned -3,83 % men då har man fått aktieutdelning i såväl SHB som NDA (diagram källa: Infront) OMX handlas för året ned -3,83 % men då har man fått aktieutdelning i såväl SHB som NDA (diagram källa: Infront)
Stockholmsbörsen har nu gått
in i utdelningsperioden och framför allt SHB och NDA har delat ut sina godispåsar. Nordea delade ut hela 7 % i år. 

För innevarande år handlas OMX just nu ned -3,83 %. OMX befinner sig nu inne i en upprekyl sedan 1247, men samtidigt inne i en större negativ rekylfas som startade på all-time-high 28 april 2015 på 1720. Det är därmed upplagt för fortsatt ryckig och trendlös handel.

För dig som vill ha exponering mot Fingerprint eller andra aktier kan tasajten rekommendera
CMC Markets CFD:s med låga och fördelaktiga spreadar för aktier!
Riskvarning: Förluster kan överstiga insättningar.


Om du är intresserad av teknisk analys, och vill ha ett mail nästa gång en finansblogg publiceras, registrera din e-mail adress på denna sida!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln