9 april/ Eftertänksamhetens kranka blekhet – en Börskrönika om veckan som gick

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Veckan som gick bjöd på mestadels stigande börs. Eller? OMX-index startade månaden den 4 april på 1358. Efter en inledande pisksnärt ned till 1323,55 repade börsen mod under onsdagen efter att Hennes och Mauritzs rapport slog sina resultat förväntningar med +10 %. 
Rörelseresultatet uppgick till 3.327 mkr (väntat 3.161 mkr). Försäljningen under mars gick dock mindre bra +2 % mot väntade +10,9 %.

Marknaden struntade dock i mars-siffran och aktien tog fart uppåt. Detta fick även marknaden att korrigera kurserna på alla andra aktier, som ännu inte släppt sina rapporter, med samma argument som att alla bankaktier faller om första banken att rapportera missar sitt mål stort. 

 

Källa: dn.se Källa: dn.se

På statistikfronten fick vi se arbetsförmedlingen meddela att antalet öppet arbetslösa stigit sedan det senaste året. Den öppna arbetslösheten uppgick till 194.506, det var +1.447 fler öppet arbetslösa än för ett år sedan. Det rapporterade dn.se i en artikel.
http://www.dn.se/ekonomi/fler-oppet-arbetslosa-2/

 

Dollarn har försvagats och detta har givit en starkare "krona" (diagram källa: Infront) Dollarn har försvagats och detta har givit en starkare "krona" (diagram källa: Infront)

Något större genomslag på den svenska kronan fick detta dock inte. Kronan har stärkts kraftigt de senaste veckorna, och i diagrammet till höger kan vi se att kronan stärkts nästan en hel 50-öring mot dollarn. Enligt många bedömare anses den allmänna dollarförsvagningen bero på att färre räntehöjningar väntas i USA. 

 

Nåväl, sedan årsskiftet har kronan stärkts +3,65 % mot dollarn, och på börserna har vi fått se en sur svensk börs, som fallit -5,66 % samtidigt som den amerikanska börsen (SP500) stigit +0,18 %.

Till vilken del denna diskrepans beror på valutaförändringen vet säker någon annan mer om. Däremot kan vi konstatera att nedgången i OMX till stor del beror på den svaga banksektorn. 
Bank drog ned OMX-index! Bank drog ned OMX-index!

Nya finanspolitiska regleringar väntar och sannolikheten att dessa kommer att vara positiva för bankerna är tämligen låg (sedan får var och en tycka vad de vill om saken). Det går säkerligen att finna argument både för och emot. Som tur är arbetar vi (du och jag) med teknisk analys, och denna struntar totalt i politik.

I tabellen till höger framgår att bankerna dragit ned OMX-index rejält. 

De största bolagen i USA - mycket technologi, inte mycket bank - det kan man undra varför... De största bolagen i USA - mycket technologi, inte mycket bank - det kan man undra varför...

I USA domineras de största bolagen av technologi, och det kan man undra varför? Och vad detta säger om framtiden. Eller?

Oavsett vad svaren är så skulle detta kunna förklara varför Stockholm gått så mycket sämre än USA.

Om drygt en vecka, onsdagen den 20 april kör den svenska rapportperioden igång igen. Då är det upp till bevis för de svenska bolagen!

Teckna ett abonnemang hos tasajten, och ta del av kommande köpsignaler, och varningar då aktier faller ned under farliga nivåer.


För dig som vill handla aktier kan tasajten rekommendera
CMC Markets CFD:s med låga och fördelaktiga spreadar för aktier!
Riskvarning: Förluster kan överstiga insättningar.


Gör som tusentals andra börsintresserade som redan registrerat sig för gratis bloggutskick!
Om du är intresserad av teknisk analys, och vill ha ett mail nästa gång en finansblogg publiceras, klicka här och registrera din e-mail adress på denna sida!

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln