11 april/ Viktiga BNP-siffror från Kina kan få stor effekt på den svenska börsen! 

Kinas BNP-siffra på fredag ger en fingervisning om hur de svenska bolagen klarat sig i öst? (diagram källa: Infront) Kinas BNP-siffra på fredag ger en fingervisning om hur de svenska bolagen klarat sig i öst? (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Precis lagom innan den svenska rapportperioden kör igång får vi en viktig temperaturmätning från det stora landet i öst. Det handlar förstås om Kina, och hur deras ekonomi utvecklats under det första kvartalet. På fredag morgon (torsdag natt) släpps Kinas BNP-siffra för Q1. Senaste rapporten (Q4 2015) landade på +1.6 %, och förväntningarna inför Q1 2016 ligger en tiondel under på +1.5 %.

Denna siffra kan möjligtvis ge en liten fingervisning om hur de svenska verkstadsbolagen klarat sig i öst under det första kvartalet. En koppling vars korrelation visserligen kan vara högst osäker, men samtidigt räcker det om marknaden "justerar upp sina estimat" (läs: justerar upp priset). 
Den som köper aktier spekulerar som bekant primärt i att "andra" skall köpa aktien, och inte huruvida bolaget tjänar mycket pengar eller inte (varför aktier ibland stiger fast bolaget förlorade pengar). Det handlar om som vi alla vet om "förväntningar".
 

Vilken bäring den kinesiska börsen har på de svenska verkstadsbolagen är upp till var och en att bedöma.

Men innan vi gör detta, låt oss först ta en titt på det exportbolag som har (kanske) störst koppling till den kinesiska marknaden, Atlas Copco.

I diagrammen till höger kan vi se Shanghai-börsen (övre), och Atlas Copco (undre). Finns korrelationen där, eller inte?

En siffra "in line", det vill säga kring +1,5 % lär knappast få något större effekt, men en "större" avvikelse kan absolut skapa en kraftig kursrörelse i Atlas Copco. Och om Atlas Copco åker på stryk, eller rusas, lär många andra verkstadsbolag följa efter?För dig som vill ha exponering mot aktier kan tasajten rekommendera
CMC Markets CFD:s med låga och fördelaktiga spreadar för aktier!
Riskvarning: Förluster kan överstiga insättningar.

VILL DU HA ETT MAIL NÄR NÄSTA FINANSBLOGG PUBLICERAS?
Om du är intresserad av teknisk analys, och om du vill ha ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras, klicka här för att registrera din e-mail adress!


 
Berätta för dina vänner om denna finansblogg - med ett enda knapptryck! Berätta för dina vänner om denna finansblogg - med ett enda knapptryck!

Berätta för dina vänner om denna finansblogg - med ett enda knapptryck!

Jag är ytterst tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna högst upp (precis ovanför kursdiagrammen) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!

Etiketter: makroekonomi bnp kina

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln