14 maj/ Eftertänksamhetens kranka blekhet – en Börskrönika om veckan som gick

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

För OMX blev det en händelsefattig vecka. Marknaden försökte rekylera upp med den underliggande negativa trenden höll köparna i schack. Om det blir schack matt nästa vecka återstår att se (se 10 min diagrammet till höger)

 

Om vi zoomar ut kan vi se hur den rätvinkliga triangeln pekade på att uppgången mot kanaltaket var tillfällig. Notera hur RSI-kurvan vände ned från nästan samma ställe som vid föregående studs (i kanaltaket under okt-dec 2015). Att RSI-kurvan vände ned utan en test av 70-gränsen är som tidigare påpekat ett svaghetstecken.

Schack Matt blev det för Regalskeppet Vasa:s (Ericsson) broderskepp, Regalskeppet Vaasa (från Finland)! Nokia!

Nokia släppte sin kvartalsrapport och denna föll inte marknaden i smaken. Säljarna tryckte till aktien omedelbart på morgonen efter rapporten. Öppningspriset på tisdagen den 10 maj blev 46,51 kr, precis under stödet - och så var säljsignalen ett faktum och aktien åkte på hela dagen. 
helgens tittarfråga är förstås, var finns nästa stöd?

Sveriges inflation (KPI) uppgick till +0,8 % (diagram källa: tradingeconomics.com) Sveriges inflation (KPI) uppgick till +0,8 % (diagram källa: tradingeconomics.com)
På makrofronten fick vi på torsdagen ta del av SCB:s Svenska KPI-mätning.

Den svenska inflationen uppskattades till +0,8 %. 
Svenska KPI, med svenska Riksbankens prognos om en inflation om 3,0 % kring år 2018 (diagram källa: riksbank.se) Svenska KPI, med svenska Riksbankens prognos om en inflation om 3,0 % kring år 2018 (diagram källa: riksbank.se)
Huruvida detta värde om +0,8 % följer Riksbankens prognostiserade KPI-utveckling är upp till var och en att bedöma.

Riksbankens prognostiserar den svenska inflationen till +3 % omkring 2018. Frågan är förstås var boräntorna befinner sig då.  
Herr Ingves försvarar den negativa räntan (screenshot: di.se) Herr Ingves försvarar den negativa räntan (screenshot: di.se)

Herr Riksbankschef Stefan Ingves har fått kritik för den negativa räntan. Herr Ingves ansåg dock att näringslivets toppar inte förstår sig på "negativ ränta", och att de inte har kunskap om saken. Det refererades
i di.se under veckan som gick:
http://www.di.se/artiklar/2016/5/12/ingves-okunskap-bakom-kritik/


 

Den amerikanska centralbanken med alla "nobelpristagare", kom fram till att det var bäst att stanna på positiv ränta, diagram ovan fed funds (diagram källa: tradingeconomics.com) Den amerikanska centralbanken med alla "nobelpristagare", kom fram till att det var bäst att stanna på positiv ränta, diagram ovan fed funds (diagram källa: tradingeconomics.com)

Nåväl, å ena sidan vore det förstås intressant att höra med vilka argument Ingves kommer fram till en annan slutsats än USA:s centralbank, som stannade på just 0,00-0,25 % (och inte gick ned till negativ räntan),

...å andra sidan kan vi konstatera att svenskt KPI har stigit upp från träsket kring 0 %-strecket (och hotet om "deflation", dvs negativ inflation) till mer "säkra" +0,8 % (se stapeldiagrammet längre upp på sidan).

Sedan kan man förstås diskutera exakt "vad" det är som gör att den svenska inflationen stiger.
Att den stigande inflationen skulle bero på Herr Ingves beslut att sänka räntan från 0,00 % ned till -0,50 % är långt ifrån konfirmerat.

Tvärt om, jag tror vi alla vet att de ökade migrationskostnaderna och den statliga upphandlingen som pågår just nu driver priserna rejält just nu. Allt annat lika, gör detta att kurvan för "efterfrågan" förskjuts kraftigt uppåt, samtidigt som kurvan för "utbudet" ligger stilla.
Listpriserna för grossisterna höjs inte bara för att lagret tar slut en gång. Men tar varorna slut fortare än normalt igen, då...

Fler köpare, men lika många säljare = ?

Någon fler räntesänkning är förstås inte aktuell. Det vet både marknaden och Ingves, men han måste på något vis föröka spela med, för att undvika att tappa ansiktet (igen). Nästa gång Riksbanken agerar så blir det en höjning!
 

Autoliv på väg upp mot 1040-1100 kr (diagram källa: Infront) Autoliv på väg upp mot 1040-1100 kr (diagram källa: Infront)
Avslutningsvis tittar vi till Autoliv, som efter en stark rapport i kombination med att en av deras konkurrenter har problem, fick rejäl fart uppåt.

Priset har brutit upp över den positiva platå-kanalens tak och 1.000 kr-nivån. Vägen är nu öppen för en test av 1040-1100 kr!
För att ta del av tasajtens alla tekniska analyser, teckna ett av tasajtens tycliga och träffsäkra abonnemang! För att läsa mer/ teckan ett abonnemang, klicka här!


För dig som vill ha exponering mot aktier kan tasajten rekommendera
CMC Markets CFD:s med låga och fördelaktiga spreadar för aktier!
Riskvarning: Förluster kan överstiga insättningar.


VILL DU HA ETT MAIL NÄR NÄSTA FINANSBLOGG PUBLICERAS?
Om du är intresserad av teknisk analys, och om du vill ha ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras, klicka här för att registrera din e-mail adress!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln