23 maj/Split i Fingerprint 5:1 samt återköp - hur ser den tekniska analysen ut?

Fingerprint stiger i sin positiva trend - dock ingen tydlig köpsignal på plats (diagram källa: Infront) Fingerprint stiger i sin positiva trend - dock ingen tydlig köpsignal på plats (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Fingerprint meddelar idag att företaget tänker genomför en split 5:1 med avstämningsdag den 30 maj 2016.

Förenklat innebär detta att alla som äger 100 aktier i Fingerprint innan den 30 maj, kommer att äga 500 aktier (dvs +400 till). Allt annat lika kommer aktien att handlas kring en femtedel av vad den stod börsdagen innan (till dagens kurs sålunda 110,90 kr efter split, men nu har man 500 aktier i stället för 100 st).

Samtidigt meddelar man att bolaget bemyndigas att utnyttja möjligheten att återköpa aktier.
Det vill säga använda företagets kassa för att köpa egna aktier, och elda upp dessa (i princip ungefär som omvänd nyemission, det blir nu färre totalt antal aktier i företaget och bolaget förlorar sin likviditet). Frågan är förstås varför man skulle vilja göra detta. Enligt beslutet har dock företaget mandat att köpa upp till 10 % av företagets totala aktiestock. Det är inte troligt att företaget kommer att genomföra detta i praktiken, åtminstone inte fullt ut. Cash is King, speciellt för tillväxtbolag, vars största problem (om man nu har en produkt som det finns efterfråga på) är just likviditeten!

Men hur blir det då med amen i kyrkan? Även amen i kyrkan divideras då i fem, och den nya målkursen blir då blir då 200 kr (i stället för 1000 kr). Även påvens mössa skall splittas. Han har nu 5 mössor.

Hur ser då den tekniska analysen ut inför denna split?
I föregående finansblogg konstaterade vi att vår trading-position i Fingerprint var "flat" (varken lång eller kort), och att sannolikheten pekade på en vilopaus, och en nedgång mot 460-510 kr. Denna utsaga ser inte ut att slå in, vilket dock inte spelar någon större roll eftersom vi inte har någon swing-trading position just nu. 

Fingerprint befinner sig i sin positiva trendkanal, och så länge aktien befinner sig i denna är sannolikheten som bekant över 50 % för stigande kurs på lite längre sikt. Detta innebär dock inte självklart att oddsen är tillräckligt fördelaktiga för ett bet (speciellt inte precis under kanaltak).
RSI-kurvan vill inte riktigt stiga på allvar och priset befinner sig kring den förra toppen på 556,50 kr, och sannolikheten finns absolut för en sidlänges rörelse här (med en stop-loss som följd, om en lite rekyl slår till).

Dessutom, om Fingerprint rusar upp lite till, lär RSI-kurvan slå i taket upp vid 70-gränsen, och här har aktien vänt förr. Men visst ett, bet har just nu någon typ av "positiv edge", men frågan är om situationen är optimal? Och måste man ställa denna fråga, då är situationen oftast inte det. Den strategiske day-tradern och swing-tradern inväntar en tydligare köpsignal.

Pensionsspararen fortsätter förstås att hålla den tills den når 1000 kr.För dig som vill ha exponering mot aktier kan tasajten rekommendera
CMC Markets CFD:s med låga och fördelaktiga spreadar för aktier!
Riskvarning: Förluster kan överstiga insättningar.
 

Etiketter: fingerprint

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln