28 maj/ Eftertänksamhetens kranka blekhet – en Börskrönika om veckan som gick

OMX steg +2,52 % under veckan som gick (diagram källa: Infront) OMX steg +2,52 % under veckan som gick (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Efter en längre tids sidlänges handel tog OMX fart uppåt i något som liknade en "upprekyl", med stigande priset och tveksamhet om vart annat. 

Sammanlagt lyckades börsen samla ihop en total uppgång för veckan om +2,52 %. Ungefär lika stor uppgång som man får se på "en enda dag" i en hausse-marknad! Uppgången drevs tills stor del av verkstad, men till största del av bank!

Den sura banksektorn rekylerade upp under veckan (diagram källa: Infront) Den sura banksektorn rekylerade upp under veckan (diagram källa: Infront)

I diagrammet till höger kan vi dock fortfarande se att trenden är negativ, och RSI-kurvan har till och med nått 72 för Svedan (Swedbank).

CPI - konsumentprisindex (inflationen) i USA (tabell källa: tradingeconomics.com) CPI - konsumentprisindex (inflationen) i USA (tabell källa: tradingeconomics.com)

Ingen räntehöjning i USA att vänta i juni!
Vi går alldels strax in i juni månad och en av denna månads stora händelser är förstås Fed:s (den amerikanska riksbanken, Fedral Reserve) räntemöte den 16 juni (2016). 

Aldrig får Fed en stund att vila - ropar inflationen och hon får ila: -Yeeeeeellen! Aldrig får Fed en stund att vila - ropar inflationen och hon får ila: -Yeeeeeellen!
Ordförande Janet Yellen och Fed kämpar just nu för att få upp inflationen till +2,0 % (deras långsiktiga mål), men paradoxalt nog, om så sker, så skulle detta knappast innebära att man får vila. En stigande inflation upp över +2,0 % skulle defintivt ge Fed skrämselhicka.

Även Fed måste trada sitt chart, CPI-chartet! Så länge CPI inte befinner sig över 1,4 % (högsta 12 månaders-värdet) kommer knappast Janet Yellen dra iväg ett ränte-bet på uppsidan (läs: höja räntan). Deras bias är "defensive" eller "duvaktig", och detta innebär att man just nu hellre friar, än höjer (räntan). Även andra makroekonomiska siffror spelar förstås också roll, så som sysselsättningen och arbetslösheten. 
9,970.000 kr (97,800 kr/kvm) för att bo i en av jordklotets största städer, samma priser som i lilla Stockholm 9,970.000 kr (97,800 kr/kvm) för att bo i en av jordklotets största städer, samma priser som i lilla Stockholm
Stoppa bopriserna nu - eller?
Vad gör man inte för att slippa ta tag i problem och lösa dem? 

Svar: -Vad som helst!

Tjafset om hur man "håller tillbaka" bopriserna fortsätter. Är det inte amorteringskrav, så är det slopandet av räntebidrag, olika politiska lösningar som alla undviker att ta itu med det egentliga problemet - att det byggs för lite bostäder.  Och att försöka fundera ut vad orsaken till detta är, vill tydligen varken vänsterflanken eller högerflanken diskutera. Att bopriserna stiger då 1.200 hushåll skall bjuda på 1.000 lägenheter kan knappast komma som någon överraskning? 

Stort grattis dock, förstås till alla som äger sin lägenhet i lilla Stockholm, där bopriserna är lika höga som på Broadway i New York.

Vad väljer du? 100 kvadrat på Sveavägen i Stockholm eller på Broadway i New York?

 
ABB rusar vidare mot 180 kr-nivån, men RSI-värdet är högt och en rekyl är på väg - ta hem din vinst!  (diagram källa: Infront) ABB rusar vidare mot 180 kr-nivån, men RSI-värdet är högt och en rekyl är på väg - ta hem din vinst! (diagram källa: Infront)

Som tur är slipper vi bry oss om bopriserna. Vi har betydligt viktigare saker att hantera. Som till exempel vår långa position i ABB, som befinner sig i en köpsignal sedan 171,40 kr bröts, och som nu är på väg upp mot 180 kr-nivån för en test.

Men, då RSI-kurvan befinner sig på höga 73 samtidigt som aktien nått sin lilla målkurs (se tasajtens analyser) är det givet att man börjar stänga sin position nu. Åtminstone för de som handlar mer kortsiktigt och som använder teknisk analys som beslutsunderlag!

För dig som inte vill missa nästa saftiga köpsignal rekommenderas tasajtens tekniska analysbrev!
-Läs först mer om vad som ingår !
-Läs vad andra tycker om tasajtens marknadsbrev (längst ned på denna sida)
-Teckna (välj och köp) abonnemang - här!

För dig som vill ha exponering mot aktier kan tasajten rekommendera
CMC Markets CFD:s med låga och fördelaktiga spreadar för aktier!
Riskvarning: Förluster kan överstiga insättningar.

VILL DU HA ETT MAIL NÄR NÄSTA FINANSBLOGG PUBLICERAS?
Om du är intresserad av teknisk analys, och om du vill ha ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras, klicka här för att registrera din e-mail adress!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln