3 juni/ Fingerprints VD-byte är en icke-händelse, men hur ser den tekniska analysen ut?

Sälj dina aktier då RSI når 70? (diagram källa: Infront) Sälj dina aktier då RSI når 70? (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Man leker inte med RSI.
Fingerprint steg upp tills RSI-kurvan (nästan) nådde 70-gränsen (68) och där aktiverades en hel del matematiska hedgefonders/ förvaltares alerts om att påbörja vinsthemtagning.  Sannolikheten för att priset skall vända ned just från 70-gränsen av en "slump" är extremt låg.

Nåväl, låt oss fundera lite på vad som egentligen hände igår:
Bolagets VD Herr Lantto kom från Ericsson och började hos Fingerprint i september 2014. Igår meddelar Fingerprint att man tänker ersätta honom med en ny VD, Herr Christian Fredrikson, från F-secure. Vem är denne man? Är det en ny biometri-jesus? Knappast resonerar marknaden. Osäkerheten är stor och marknaden tradar Fingerprint mellan 103-111 kr. Säljarna kommer ut som vinnare, och köparna får retirera till 100 kr-nivån. 
 

marknaden anser att Fingerprint är värt 500 kr (diagram källa: Infront) marknaden anser att Fingerprint är värt 500 kr (diagram källa: Infront)

Detta (100 kr) motsvarar exakt "fair value" 500 kr innan split (se diagrammet från början av maj 2016 till höger). Detta konstaterades för länge sedan i äldre finansblogg, det vill säga att marknaden anser att det rättvisa priset för detta bolag, givet möjligheterna och riskerna, är just 500 kr. Kommer priset för lång ifrån, ja då POFF! hoccus poccus, gå tillbaka till Västerlångsgatan!

Man kan sålunda, avrundat nedåt, egentligen säga att ingenting har hänt.

Och varför skulle det?


 

Framgången kan knappast bero på någon som kommer in i bolaget så sent som i sept 2014 (diagram källa: Infront) Framgången kan knappast bero på någon som kommer in i bolaget så sent som i sept 2014 (diagram källa: Infront)

Jörgen Lanttos insats får någon annan bedöma, men bolagets framgång och framtid kan knappast tillskrivas någon som kommer in i bolaget så sent som september 2014.

Innan en ny VD hunnit sätta sig in i ett bolag, på ett sätt så att denne kan göra någon typ av
"kvalificerad bedömning",
krävs säkerligen minst 6 månaders introduktionstid. 

Då skulle vi alltså vara inne i april/maj 2015, för Herr Lanttos del. Frågan är nu förstås hur mycket nytta kan rimligen herr Lantto ha hunnit göra i bolaget på 12-13 månader? Svar: Knappt ingen alls.


Hur ser då framtiden och den tekniska analysen ut?
Fingerprint har en biometrikort som håller världsklass. Deras produkt är ett resultat av smarta människor från Sverige, som kämpat och riskerat allt under dotcom-craschen och dess efterdyning. 
 

Inne i kylen på ECB Inne i kylen på ECB

Bolagets framtid och tillväxt ligger som tidigare nämnt, utanför smartphones-marknaden och aktien kommer nå 1000 kr, lika säkert som amen i kyrkan (200 kr efter split).

Den information vi skall ta fasta på är att bolaget meddelade att man kommer att satsa på de "närliggande marknaderna" där man kan "använda" Fingerprints biometrikort. Den marknad som man kallar vertikalblabla, ja tungan vrickar sig redan innan man hunnit uttala 43 % av ordet.

Strunt samma. Glöm VD bytet. Detta var en icke -händelse. Ungefär som då ECB har möte och dricker Loka tillsammans (eller vilket mineralvatten man nu överkonsumerar).

 

Fingerprint har ett platåstöd kring 96-98 kr (diagram källa: infront) Fingerprint har ett platåstöd kring 96-98 kr (diagram källa: infront)

Rent tekniskt köper vi dock inget som inte stiger och har en köpsignal.

Marknaden kan mycket väl låta aktien testa styrkan i "platåstödet" kring 96-98 kr. Alla nivåer som slutar på 8 (ex 88/98/108) är minst lika viktiga som de som slutar på 0 (ex 90/100/110 etc). Undersök gärna andra aktier själv, så får du se!

RSI-värdet befinner sig kring 40-gränsen och från denna nivå har aktien vänt upp förr. Men, RSI-värdet kan också lika gärna droppa ned till 30-gränsen. Den strategiske swing-tradern stannar flat (utan position) och inväntar en tydlig köpsignal, där bevis på att köparna är i majoritet finns! 


VILL DU HA ETT MAIL NÄR NÄSTA FINANSBLOGG PUBLICERAS?
Om du är intresserad av teknisk analys, och om du vill ha ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras, klicka här för att registrera din e-mail adress!

DELA - berätta för dina vänner om denna finansblogg! - med ett enda knapptryck! DELA - berätta för dina vänner om denna finansblogg! - med ett enda knapptryck!

DELA - berätta för dina vänner om denna finansblogg!
- med ett enda knapptryck!

Jag är ytterst tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna högst upp (precis ovanför kursdiagrammen) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!

Etiketter: fingerprint

Kommentera gärna:

 • Joakim • 3 juni 2016 15:21:09
  Och nu bröts platåmotståndet. Fastän aktien redan är långt under trenden. Så har det inte varit sedan i februari. Vad händer nu?
 • Det är aldrig ett bra tecken då stöd bryts. Oftast fortsätter priset nedåt efter detta.
  (Per, tasajten.se)

  8 juni 2016 12:14:33

 • Joakim • 3 juni 2016 14:36:23
  Är det något speciellt med just 0 och 8? Eller finns det andra nummer som också är lika viktiga att sluta på? Varför pratar du alltid om just 0 och 8?
 • Hej Joakim, jag vet inte varför priset ofta stannar upp vid dessa tal. Det finns inga rätt eller fel. Alla måste finna sin egen väg, och vilka tal som är viktiga. För mig är i alla fall tal som slutar på 8, 80, 800 lika viktiga som de som slutar på 00.
  Om OMX närmar sig exempelvis 1380 så väger jag in ökad sannolikhet för att priset stannar upp/vänder ned, från denna nivå. Upp till var och en att tro på, eller använda sig av, som sagt var.
  Några "bevis" finns inte. Det är kanske därför som man kallar dem för "psykologiska" stöd och motstånd.
  (Per, tasajten.se)

  3 juni 2016 15:11:26

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln