4 juni/ Eftertänksamhetens kranka blekhet – en Börskrönika om veckan som gick

Svaga arbetssiffror från USA (diagram källa: Infront) Svaga arbetssiffror från USA (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Det blev en händelserik vecka. Köparna klarade inte av att forcera det psykologiskt viktiga motståndet på 1380.

På denna nivå kom övermäktiga säljare in i marknaden och detta fick OMX att vända ned.

Som tidigare nämnt är alla nivåer som slutar på 80 (1280/1380/1480 etc) minst lika viktiga som de som slutar på 00 (1200/1300/1400 etc).

Den bransch som drog ned börsen mest denna gång var bankerna, men även Regalskeppet Vasa (Ericsson) förstås. Om det blir baisse, kan man alltid lita på "gamla Bettan" (Ericsson).

 

Jakten på den försvunna inflationen är inställd, ECB lämnade räntan oförändrat och några nya stimulanser fick vi inte se i torsdags (diagram källa: tradingeconomics.com) Jakten på den försvunna inflationen är inställd, ECB lämnade räntan oförändrat och några nya stimulanser fick vi inte se i torsdags (diagram källa: tradingeconomics.com)

På makrofronten fick vi i torsdags se ett lamt ECB med Super-Mario i spetsen, sprätta en till Loka, och sedan somna om uppe på huvudkontoret i Bryssel.

Inflationen i Euro-området befinner sig för tillfället på -0,1 % och detta innebär att det fortfarande per defintion råder "deflation" i "Euroland".  Utvecklingen går knappast i riktning mot ECB:s mål om en inflation om +2,0 %.

Men, om inte inflationen stiger, då kan man ju alltid "låtsas" att den kommer att göra det i framtiden. Så verkar ECB ha resonerat då man inte "agerade" (meddelade nya stimulanser), och hänvisade till att man förväntade sig stigande inflation i framtiden. Att ECB "tror" att inflationen skall stiga, är inte precis samma sak som att den varken har, eller kommer att göra. 

 

Det råder nu deflation i Euro-området, ECB svarar med att sprätta en ny Loka och sedan somna om (diagram källa: Infront) Det råder nu deflation i Euro-området, ECB svarar med att sprätta en ny Loka och sedan somna om (diagram källa: Infront)

Detta är förstås patetiskt.
ECB:s mål är en inflation om +2,0 %, och trots att det råder "deflation" (negativ inflation) och tecken på stigande priser saknas, så väljer man att inte göra ett minsta dyft.


 

Tillväxten av nya jobb avtar i USA (diagram källa: traadingeconomics.com) Tillväxten av nya jobb avtar i USA (diagram källa: traadingeconomics.com)

Är konjunkturen på väg att vända i USA?
Nästa större viktiga makrohändelse var förstås USA:s arbetsmarknadsstatistik som släpptes under fredagen.

Tillväxten av nya jobb visade ännu en gång en avtagande tendens. 
Under maj månad hade +38.000 nya jobb skapats, och detta var betydligt mindre än förväntade +155.000 st.

Marknaden satte omedelbart ned sannolikheten för en räntehöjning vid nästa Fed-möte i mitten av denna månad, och detta avspeglades i en fallande dollarkurs.

Detta var dubbelt dåliga nyheter för den svenska börsen, då ökad risk för en konjunkturvändning nedåt i USA, samt att en starkare krona (dyrare svenska exportvaror = lägre export = lägre vinster) båda påverkar aktiepriserna negativt. I diagrammet allra högst upp kan vi se hur OMX föll fritt efter dessa siffror.

Arbetslösheten rapporterades till 4,7% vilket var lägre än väntade 4,9 %. Problemet med "arbetslöshet" är som bekant, att lägre arbetslöshet inte självklart innebär att fler nya jobb skapats. Genom stödåtgärder och utbildning kan "arbetslösheten" sjunka utan att ett enda nytt jobb skapats. I alla fall i teorin. Nåväl, vad du och jag tycker är förstås helt irrelevant, det är marknaden som bestämmer. Och marknaden valde att fokusera på siffran över "nya jobb", och inte på "arbetslösheten".
 

Fingerprint föll kraftigt under veckan som gick (diagram källa: Infront) Fingerprint föll kraftigt under veckan som gick (diagram källa: Infront)

Fingerprint bytte VD och samtidigt föll aktien kraftigt på börsen.
Denna händelse diskuteras som vanligt i separat finansblogg.

 

Brexit: Should I stay or should I go? (källa: Financial Times) Brexit: Should I stay or should I go? (källa: Financial Times)

BREXIT
Denna månad är det dags, och under torsdagen den 23 juni skall britterna bestämma sig. Enligt Financial Times poll-tracker leder fortfarande "STAY" med 46 % mot 43 %.
Rekommenderad läsning för dig som vill läsa mer om börs och teknisk analys:
-Fingerprint byter VD, så ser den tekniska analysen ut
-Därför faller H&M
-Ericsson är fundamentalt värd 43 kr

VILL DU HA ETT MAIL NÄR NÄSTA FINANSBLOGG PUBLICERAS?
Om du är intresserad av teknisk analys, och om du vill ha ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras, klicka här för att registrera din e-mail adress!
 

DELA - berätta för dina vänner om denna finansblogg! - med ett enda knapptryck! DELA - berätta för dina vänner om denna finansblogg! - med ett enda knapptryck!

DELA - berätta för dina vänner om denna finansblogg!
- med ett enda knapptryck!


Jag är ytterst tacksam om du vill dela denna finansblogg med dina vänner på facebook, LinkedIn och på mail. Använd gärna de små ikonerna högst upp (precis ovanför kursdiagrammen) för att "dela" denna sida med ett enda knapptryck!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln