18 juni/ Eftertänksamhetens kranka blekhet – en Börskrönika om veckan som gick

OMX handlades ned -1,27 % denna vecka, och testade dessutom 1270 (diagram källa: Infront) OMX handlades ned -1,27 % denna vecka, och testade dessutom 1270 (diagram källa: Infront)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Veckan som gick inleddes med fallande kurser. Säljarna vräkte ut aktier och köparna klarade inte av att svälja all volym som kom ut på marknaden. Detta fick OMX att falla tillbaka ned till 1270-nivån.

Kring denna nivå fanns dock köpare och index började härefter att vandra sidlänges, och detta pågick under resten av veckan. Avslutningsvis kom fyndköpare in i marknaden, även denna gång på 1270-nivån, och index rekylerade nu upp till 1300-nivån (1298,38) för en relativt lugn stängning. Veckan slutade -1,27 % ned.
 

Regalskeppet Vasa (Ericsson) skall lämna 25.000 sjömän på Tortuga? Regalskeppet Vasa (Ericsson) skall lämna 25.000 sjömän på Tortuga?

Vinnare denna vecka blev Regalskeppet Vasa (Ericsson), som steg kraftigt efter rykten om att man planerar att släppa av 25,000 sjömän på Tortuga. Analytiker ifrågasatte dock efteråt, om företaget verkligen har råd att köpa rom åt alla dessa sjömän. Det är trots allt de som driver företaget framåt? Eller har man haft alla dessa 25,000 sjömän sovandes i någon loge? Någon som förstår någonting av detta?

Fingerprint blev veckans förlorare, och aktien har nu fallit -41,4 % sedan toppen. Senaste betalt i går blev 79,90 kr, och detta motsvarar en aktiekurs på 399,50 kr innan splitten (5:1).

Just nu ifrågasätter marknaden varför man återköper aktier samt hur det står till i uppe "ledningen". Den nya VD:n kommer i vanlig ordning att ifrågasättas tills motsatsen är bevisad.

Ingenting har dock förändrats när det gäller bolagets långsiktiga mål, och sannolikheten att man skall nå dit. Den nedgång vi nu ser, kommer att ge oss en mycket saftig köpsignal förr eller senare (vi köper dock som vanligt inga aktier förrän vi har en köpsignal på plats, varför skulle vi?) 
 

Pundet faller och det blir rea på Brittiska varor (diagram källa: Infront) Pundet faller och det blir rea på Brittiska varor (diagram källa: Infront)

BREXIT - MEN VEM BRYR SIG?
Nu på torsdag (23 juni) är det dags! Britterna skall rösta om de skall stanna i EU eller ej. 
I diagrammet till höger kan vi se att Pundet faller i värde, och detta betyder samtidigt att Euron stärks.

Ett svagare Pund ger den Brittiska importen en exportfördel då deras varor nu blir billigare och i teorin får man nu ökad försäljning (då samma vara som produceras "inom EU" i stället blir dyrare, eftersom denna vara prissätts i en nu dyrare Euro).

I diagrammet till höger kan vi se det fallande Pundet (dyrare Euron). Priset på en Brittisk vara som tidigare kostade 1430, kostar nu bara 1272 (för någon som bor i Euro-zonen). På sikt innebär detta att företagen inom EU får sälja mindre varor, vilket i förlängningen innebär en högre arbetslöshet (för länderna som är kvar i EU). Därmed har man rätt i att ett utträde kommer öka arbetslösheten. Men inte för Britterna, utan för dem själva!

SP500 nära all-time-high....Tyska DAX i mindre rekyl.........London nära all-time-high SP500 nära all-time-high....Tyska DAX i mindre rekyl.........London nära all-time-high

Börsen i USA kunde inte bry sig mindre om Brexit. SP500 handlas endast en ankfjärt från en ny Champagne-kork i taket! 

I Tyskland ser vi en rekylfas sedan all-time-high i slutet av april 2015, och sedan denna topp handlas DAX -22,2 % lägre. I England finner vi FTSE-100 på 6021,09 och detta är inte en lika kraftig rekyl som i Tyskland. Detta är -15,5 % från Britternas all-time-high (i Stockholm handlas OMX -24,5 %). Börserna befinner sig än så länge (bevisligen) i en stigande trend, och 48.000 kr-frågan (eller hur mycket det nu var på den tiden?) är förstås hur länge uppgången i USA kan fortsätta. Happy Days are Here! var det någon som sa!

Brexit är som tidigare nämnt en icke-händelse. Precis som Grexit. Ena dagen stiger OMX med +2,0 %. Andra dagen faller OMX med 2,0 %. Visst kommer OMX röra på sig efter omröstningen, men knappast mer än en vanlig dag på börsen! Om britterna röstar för att lämna EU, kommer knappast vårt konsumtionsmönster att förändras, Eller?
-Hörru Lennart, kan du kila iväg till Clas Ohlson och köpa en ny hammare, jag ska sätta upp den nya tavlan vi fick från mamma. Och när du ändå är på stan kanske du också kan köpa ett nytt kuddfodral på Åhléns, och du! glöm inte potatisen på Willis (Axfood), på vägen hem!
-Ledsen Gertrud! Det blir inget med det, Britterna röstade för att lämna EU! 


Argumenten haltar. Om det är dåligt för Storbritannien "om" de lämnar EU (har man inte hotat om uteblivna handelsavtal?), borde väl detta vara bra för länderna som är kvar inom EU (som då får sälja mer!), varför då "varna" för Brexit? som om det vore något dåligt. Nu har nog samtliga svenska politiker varit ute i media och varnat för Brexit. Strunt samma. Marknaden bryr sig inte. Och med handen på hjärtat. Ingen av oss heller! 
-Jaha, där ser man. Storbritannien röstade för att stanna. Gertrud! Såg du på nyheterna att Storbritannien stannar i EU!?
-Nä, det såg jag inte. Vi har slut på kaffet Lennart!
-Okej, jag går och köper! 

 

För första gången leder nu "leave" i denna poll (undersäökning), källa: Financial Times För första gången leder nu "leave" i denna poll (undersäökning), källa: Financial Times

"Leave" in lead
De som borde bry sig då, Britterna själva, hur ser de på saken?
Till höger kan vi se senaste opinionsundersökningen från Financial Times (18 juni 2016).

För första gången leder nu "leave".


 

STAY är dock än så länge favorit till "segern" (källa: betfair.com) STAY är dock än så länge favorit till "segern" (källa: betfair.com)
Men att "tycka" och "rösta" är en sak, att placera ett "bet" och riskera pengar, är en helt annan! Här krävs undersökning, med höga krav på tillförlitlighet.

På betfair.com prissätts just nu "leave" till hela 2.8 gånger pengarna. Detta innebär att denna "spel-marknad" bedömer sannolikheten för att Britterna skall rösta med majoritet för att lämna EU, till 35,7 procents sannolikhet. Satsad 1.000-lapp ger alltså 2.800 kr tillbaka (dvs "vinsten" blir då +1.800 kr).

På torsdag får vi se hur det gick, men vem bryr sig egentligen?MISSA INTE att FÖRKÖPA min nya TRADINGBOK MED TEKNISK ANALYS
som släpps i sommar i begränsad upplaga - Endast 400 böcker!
-Lär dig trada som profssen!
Beställ innan boken tar slut! 

VILL DU HA ETT MAIL NÄR NÄSTA FINANSBLOGG PUBLICERAS?
Om du är intresserad av teknisk analys, och om du vill ha ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras, klicka här för att registrera din e-mail adress!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln