23 juni/ Brexit? - allt du behöver veta inför omröstningen!

Britterna går och röstar om EU idag! Britterna går och röstar om EU idag!
Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Idag skall britterna rösta om sin framtid och dess förhållning till Europa.

Hur kommer Europa se ut om 100 år?
EU:s naturliga utveckling och vilja är en stor Federation där alla länder som ingår har en gemensam valuta och ett gemensamt styrelseskick. Så enkelt är det. Rom byggdes dock inte på en dag (och inte heller på två), och därför har man givit dispens till några av de "tjuriga" länderna som fortfarande inte vill släppa sin kära valuta.

Den viktigaste frågan man kan ställa angående denna sak, är huruvida en "egen" valuta är bra eller dålig för "landets" invånare? Är exempelvis "den svenska kronan" bra eller dålig för Sverige? Oavsett om man är för eller emot, så är troligtvis de argument som framförs för en "egen valuta" (den svenska kronan), samma argument som skulle passa in för ett "utträde ur EU". Och vice versa. Något även för britterna att fundera på.

Det talas om ekonomi, självbestämmande och fred.

Blir ekonomin "bättre" eller "sämre" för ett land som ingår i EU?
Det är frågan! Några tydliga argument, uppbackade av fakta och statistik, har än så länge inte presenterats av någon av sidorna.  

När det gäller självbestämmandet är svaret givet, de som ingår i EU avsäger sig en "del" (hur stor är omöjligt att kvantifiera) av sitt "självbestämmande". Nästa fråga är förstås hur nycket självbestämmande man säger ifrån sig på "längre sikt" (ja, men säg 100 år), och är detta något bra eller dåligt?

Tror de som bor i ett land (England) att politikerna i EU (Francois Holland, Angela Merkel) fattar bättre beslut för det egna landet, än de egna politikerna (Cameron)?

Och i vilket perspektiv?
England som en del av EU där man kan vara med och påverka Europas framtid? Eller ett fristående England utanför. Därtill kommer frågan, till vilken grad kan Storbritannien påverka Europas framtid som en av 30 talet nationer (på sikt)?

Med EU bibehåller man freden! 
Det må så vara, men om skillnaden mellan krig och fred i Europa är avhängt EU:s vara eller icke vara, då är framtiden allt annat än ljus!
 
Enligt Marketwatch.com är detta huvudargumentet för de båda sidorna (källa: Marketwatch.com) Enligt Marketwatch.com är detta huvudargumentet för de båda sidorna (källa: Marketwatch.com)

De senaste dagarna har vi mest sett bombardemang av ekonomiska "hot" om vad som händer om Storbritannien lämnar EU.

På den ekonomiska nyhetssajten marketwatch.com har man i stället sammanställt båda sidors huvudargument.
Dessa kan skådas i figuren ovan.
 

Enligt Financial Times leder STANNA I EU sidan (källa: Financial Times) Enligt Financial Times leder STANNA I EU sidan (källa: Financial Times)

Hur ser då opinionssiffrorna ut just nu?
Enligt Financial Times, leder just nu "Bremain" (stanna i EU) över "Brexit" (lämna EU) med siffrorna 47% vs 45 %.

8 % har dock fortfarande inte bestämt sig! Och det är sålunda "tvekarna" som kommer att avgöra Storbritanniens framtid
 

Fortfarande rabatt på brittiska varor, då pundet försvagats mot Euron (konkurrenten), diagram källa: Infront Fortfarande rabatt på brittiska varor, då pundet försvagats mot Euron (konkurrenten), diagram källa: Infront
För utländska konsumenter, som väljer mellan "brittiska varor" eller "EU-producerade varor" (samma vara), får fortfarande rabatt om man köper varorna från Storbritannien!

I diagrammet till höger kan vi se att det Brittiska Pundet blivit billigare sedan årsskiftet.
 
Spelmarknaden anser att det är 79 % sannolikhet att britterna röstar för att "stanna" i EU (källa: betfair.com) Spelmarknaden anser att det är 79 % sannolikhet att britterna röstar för att "stanna" i EU (källa: betfair.com)

På spelmarknaden prissätts britternas EU-val, som om att det är 79 % sannolikhet att britterna röstar för att stanna i EU. 

Omsättningen är just nu 639 miljoner kronor på betfair.com

Alldeles strax får vi se hur det gick!
 

VILL DU HA ETT MAIL NÄR NÄSTA FINANSBLOGG PUBLICERAS?
Om du är intresserad av teknisk analys, och om du vill ha ett mail nästa gång en ny finansblogg publiceras, klicka här för att registrera din e-mail adress!

Etiketter: brexit

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln