8 juli/ Viktig sysselsättningsstatistik från USA i eftermiddag - när kommer Feds nästa höjning?

Fed funds: Än så länge har vi bara fått se en höjning av styrräntan till 0,25 % - 0,50 % (diagram källa: tradingeconomics.com) Fed funds: Än så länge har vi bara fått se en höjning av styrräntan till 0,25 % - 0,50 % (diagram källa: tradingeconomics.com)

Per Stolt, daytrader / tasajten.se

Den amerikanska centralbanken har inte fortsatt att höja sin styrränta i den takt man tidigare trott.

Vi befinner oss nu i juli månad och det är inte många centralbanksmöten kvar i år:
Juli: 26-27            
September: 20-21            
November: 1-2            
December: 13-14    


Efter första höjningen till 0,25 %-0,50 % ansåg alla förstå-sig-påare att ytterligare två höjningar kunde diskonteras med relativt hög sannolikhet i år. 

 

USA:s arbetslöshet: Nere på pre-sub-crime-kris-nivåer 4,7 % (diagram källa: tradingeconomics.com) USA:s arbetslöshet: Nere på pre-sub-crime-kris-nivåer 4,7 % (diagram källa: tradingeconomics.com)

Men, trots en fallande arbetslöshet som nu är nere på pre-sub-crime-crasch-nivå (4,7 %) så har höjningarna från Fed uteblivit.

Vad kan då detta bero på?

Non farm pay-rolls (USA:s sysselsättningsökning): Senaste nere på +38.000 nya jobb, i eftermiddag förväntar marknaden sig +170.000 nya job! (diagram källa: tradingeconomics.com) Non farm pay-rolls (USA:s sysselsättningsökning): Senaste nere på +38.000 nya jobb, i eftermiddag förväntar marknaden sig +170.000 nya job! (diagram källa: tradingeconomics.com)

Ja, för det första så ser vi en helt klart avtagande utveckling på arbetsmarknaden, och då avses sysselsättningen (non farm pay rolls), och detta är som bekant inte det samma som motsatsen till arbetslöshet.

Detta framgår tydlig då man jämför arbetslösheten och sysselsättningen. Om vi först granskar ökningen i sysselsättningen (i diagrammet direkt ovan), så kan vi se att det skapades +38.000 nya jobb under maj månad, och detta är en avtagande ökning som i princip är väldigt nära 0. Om vi därefter granskar arbetslösheten i diagrammet ovanför (det med sysselsättningsökningen), så kan vi se att arbetslösheten ändå faller kraftigt trots att inga nya jobb skapas.

Hur kan det komma sig?

Ja det kan man undra. Utan att nämna några namn, så innebär detta att man har satt fler människor i "stödåtgärder" eller utbildning. Dessa människor göms då undan från statistiken när det gäller arbetslösheten. I onsdags meddelade exempelvis svenska arbetsförmedlingen att arbetslösheten (öppna) i Sverige var 3,8 %. Det är väl klart att inte 96,2 % arbetar? Då hade vi inte haft en inflation på +0,6 %.

Fed är självklart oroliga för att sysselsättningen (förändringen av den), skall fortsätta i den trend vi nu ser, och om så blir fallet kommer USA snart se en sysselsättningsminskning. Förväntningarna är dock ställda på en vändning, och +170.000 nya jobb förväntas (juni) kl 14:30 idag. Samtidigt förväntar man sig att arbetslösheten stiger från 4,7% till 4,8 %. Jag antar att några amerikaner helt enkelt gått klart sin svetsar-utbildning (för hur kan annars arbetslösheten stiga om 170.000 nya jobb skapats?).
 

CPI: Inflationen i USA befinner sig på en stabil alltför låg nivå +1,0 % (Feds mål är som bekant +2,0 %), diagram källa: tradingeconomics.com CPI: Inflationen i USA befinner sig på en stabil alltför låg nivå +1,0 % (Feds mål är som bekant +2,0 %), diagram källa: tradingeconomics.com
Nåväl, Feds viktigaste indikator och domare i matchen är fortfarande CPI. 

Feds mål är en långsiktig bla bla bla om +2,0 %-

I diagrammet till höger kan vi se att ingenting händer med inflationen i USA. Den är kvar på låga +1 % och den måste sträva upp mot 2 %! 

Så länge inte inflationen stiger kommer Fed helt enkelt inte att höja räntan, och höjer man räntan "innan" inflationen börjat stiga så står man med byxorna nere om sysselsättningen vänder ned på negativa tal (innebär i praktiken att inflationen på sikt kommer falla).

Feds agerar just nu endast via den klassiska "fuck-up-teorin", och den säger att det bästa man kan göra är ingenting, då sannolikheten för att man fuckar-up någonting är högre - om man gör något.NY BOK!
LÄR DIG TÄNKA OCH AGERA SOM EN PROFESSIONELLA TRADER - MED TEKNISK ANALYS!

FÖRKÖP min nya tradingbok som släpps nu i sommar!
Ta del av 21 års erfarenhet från börs, trading och teknisk analys! 
Släpps nu i sommar i begränsad upplaga (endast 400 ex). Det finns fortfarande exemplar kvar!
-Köp här!

I denna bok får du bland annat lära dig:
+Finna tydliga köpsignaler med hjälp av teknisk analys!
+Hur de mest kända tekniska analysmodellerna fungerar!
+Hur du tänker som en professionell trader!
+Hur man placerar stop-loss framgångsrikt!
+Ubåts-trading! samt varför denna trading-strategi är så framgångsrik!

Beställ din bok omedelbart och säkerställ ditt exemplar!
Pris: totalt 580 kr (480 kr för boken + 100 kr för porto m.m) 
-FÖRKÖP ditt ex här!


 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln